U Hrvatskoj je najmanje 250 000 ovisnika o alkoholu ili 15% punoljetnog muškog stanovništva i 4% punoljetnih žena. Da je alkohol kojim slučajem tek nedavno otkriven, dobio bi status najteže ilegalne droge, ustvrdio je jedan od vodećih stručnjaka za ovisnosti dr. Robert Torre u svojoj knjizi iz 2015. godine - Alkoholizam: prijetnja i oporavak.

Prema istraživanjima dr. Robert Torre oko 60% žena u Hrvatskoj popije barem jedno alkoholno piće tjedno, a u porastu je pijenje u mladih žena u dobnoj skupini od 16 do 24 godine. Žene s više godina školovanja piju češće u odnosu na neobrazovane žene. Mlađe žene češće piju u javnosti, a starije potajno u svojim domovima.

Upravo ih ta privatnost doma čuva od društvene netolerancije. Koliko god žene danas bile više ili manje emancipirane, alkoholizam nije prihvaćen kao njihova "furka".

Muškarci su uspjeli sačuvati tu oazu prihvaćanja alkoholizma za sebe. Čak i same žene pokazuju odvratnost kad govore o svome problemu s alkoholom.

vino

Zašto uopće pijemo
Mediji nam danas uporno podmeću model uspješne žene. Ona je pobjednica na svim područjima.
Nekada je taj opis vulgarno, ali jezgrovito bio opisan u vicu - prava žena je domaćica u kuhinji, ljubavnica u krevetu i dama na ulici. Bile su to pedesete godine prošloga stoljeća. Danas nam nije do smijeha.

Proširio se, naime, opseg očekivanih uloga. Uz sve dosadašnje, osim što je i majka, žena danas mora biti i poslovni zmaj. Mora nositi epitet uspješne, ma što on doista značio. Bila ona na visokom položaju u banci ili na niskom stolcu za blagajnom ili šalterom, pred njom su poslovne letvice koje svaki dan mora preskočiti iznova. Ulaskom u tranzicijski kapitalizam, letvica se sve više podiže. Moraju biti i uspješne poduzetnice.

Kad tjerana obvezama počinje zakazivati, događaju joj se propusti te nakon nekoga vremena već iscrpljena žena napokon poklekne i dohvati se čaše. Alkohol joj postane potpora i zaborav za pretrpljeni stres i frustracije.
Dodamo li tomu tjeskobu, nezadovoljstvo brakom, depresiju usamljene žene, usamljenost nakon razvoda, očaj samohrane majke, već smo se približili razumijevanju činitelja koji utječu na povećani broj žena alkoholičarki.

zena 7

Posljedice alkoholizma za žene
Znate li da su u dobi između 20 do 34 godine žene čak tri puta više od muškaraca izvrgnute smrtnosti od posljedica pijenja alkohola? Ali ne moramo navoditi tako drastičnu posljedicu alkoholizma u žena kako bismo razumjeli težinu problema.

One su, naime, posljednjih godina tri puta češće nego prije bile u prigodi upoznati sive zidove bolnica.
Dok će neki od uzroka alkoholizma u muškaraca i žena biti jednaki, posljedice su ipak različite:

- Žene su uglavnom mršavije od muškaraca pa stoga ekvivalentna količina alkohola dovodi do veće koncentracije alkohola u tijelu, a time i do veće štete
- Organizam žene sporije razgrađuje alkohol nego organizam muškarca
- Žena ima više masnoga tkiva od muškarca. U tjelesnim mastima sadržano je malo vode tako da se alkohol u organizmu žene ne može tako razrijediti kao u muškarca
- Za vrijeme PMS-a zbog više razine estrogena alkohol brže djeluje
- Kronična konzumacija alkohola povećava rizik od karcinoma dojke
- Žene su podložnije obolijevanju od hepatitisa uslijed alkoholom izazvane bolesti jetre
- Alkohol smanjuje plodnost

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam