Često se osobe nakon operacije štitne žlijezde prepuste zadovoljstvu jer je niz simptoma smanjen ili eliminiran i što zbog nadomjesne medikamentozne terapije imaju više snage i volje te više sposobnosti za svakodnevni život. Mi, fizioterapeuti imamo zadatak, još više popraviti kvalitetu života, pa upozoravam na nekoliko činjenica.

Tijelo koje je imalo lošu posturu što sami možete zaključiti po lošem osloncu stopalima, blokiranim kretnjama iz punog opsega zdjeličnog ili ramenog obruča, pomaknute glave u jednu stranu i rotaciji ili pomaku kralježnice u jednu stranu, zadržava prethodne loše pozicije i smanjene funkcije tijela vezane uz to. Sam operativni ožiljak, ma kako malen izgledao, je čvor fascija koji se proteže u dubinu tkiva i na susjedne fascije (vezivno-tkivne omotače) i smanjuje vitalitet područja. Nakon nekog vremena osoba zapaža da povlači glavu u desnu stranu ili malo jače naprijed ili povlači desno rame naprijed. Takav negativan rezultat koji vodi nizu popratnih simptoma kao što su glavobolje, zujanje u ušima, trnci u prstima, pomak vilice u stranu i trošenje zuba, samostalno možete popraviti. Najbolje je posjetiti educiranog fizioterapeuta koji će fizioterapijskom procjenom pročitati cijelo tijelo i objasniti vam sve blokade i mogućnosti samostalnog ili terapijskog popravljanja.

stitnjaca

Za početak napravite sami inspekciju pred ogledalom. Procijenite vučete li glavu naprijed ili u desnu stranu, okrećete li lice u jedu stranu, i stoji li vam desno rame niže i pomaknuto naprijed u usporedbi s lijevim.

Ako osjećate i zatezanje područja ožiljka znači da imate fascijalne blokade i trebate započeti tretmane ili barem vježbe. Prvo pokušajte stati uza zid oslonjeni cijelim tijelom te osloniti glavu zatiljkom (ne tjemenom). Važno je da dlanove okrenete od tijela tako da su palčevi što više prema natrag te koliko možete približite lopatice. Zadržavajući poziciju dok 3 puta polako i duboko udahnete i izdahnete formirajući zvuk SSSS ili ZZZZ oslobodit ćete niz skraćenja prednje strane prsnog koša. Važno je da glavu nosom ne podižete gore već da je gurate donjom vilicom natrag a pritom vrh glave raste u zrak.

Drugi zadatak je da u sjedećem položaju na stolcu s naslonom za leđa svinete glavu što je moguće vite natrag tako da polako i jako istegnete fascije prednje strane vrata - od prsnog koša sve do donje vilice. Da pojačate učinak možete povući i donju usnu preko zuba.
Kada ste učinili pokret nekoliko puta s glavom ravno natrag okrenite lice u jednu stranu i pokušajte istegnuti i bočno meko tkivo (mišiće i fascije) kada to radite na desnoj strani smijete osjećati istezanje (malu bol) jer tkivu treba vrijeme i ponavljanje da opet dobije elastičnost.

Važna vježba je i rotacija glave u jednom pa u drugom smjeru tako da se glava istegne nad ramenima i pogledom kružite što dalje natrag od početne pozicije. Zaustavite kretnju i nastavite s 3 udaha i izdaha kao i kod ostalih vježbi, a zatim ponovite vježbu na suprotnu stranu.

I još nešto jako važno!

Operirano područje je željno vašeg nježnog dodira, masaža, mazanja hranjivim kremama ili samo zadržavanja dlana na njemu jer tkivo i dok mi mirujemo vodi međusobni dijalog (dlan s vratom i obrnuto). Napominjem da svaka operacija daje nekoliko rezultata a mi ih sve možemo još malo popraviti. Zato popravite ožiljke i vježbajte s nama!

Autorica: Jadranka Brozd; www.jadrankabrozd.hr

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam