Obilježavajući Svjetski dan nepušenja, zabrinjava statistika kako je Hrvatska svrstana u sam vrh država Europske Unije po broju pušača starijih od 15 godina.

Naime, čak 24,5 % stanovnika Hrvatske su aktivni i svakodnevni pušači, a više od nas puše samo Bugari, Grci i Mađari. Na dnu ljestvice, u zemlje s najmanje pušača, upisale su se skandinavske zemlje, prije svega Švedska, gdje samo 8,7 % ljudi puši.

pusenje
Foto: Dreamstime

Europska Unija je Direktivom iz svibnja 2016. pokušala utjecati na smanjenje broja pušača u zemljama članicama. Cilj Direktive je osvijestiti građane o štetnosti pušenja i usmjeriti ih na zdraviji život. Direktiva zabranjuje aromatizirane cigarete i duhan, poput mentola, voćnih okusa, a na kutijama se objavljuju fotografije upozorenja i natpisi koji ukazuju na štetnost pušenja.

Iako se od 2012. godine broj pušača postupno smanjuje, a raste upotreba elektronskih cigareta, podaci nisu zadovoljavajući. Europska komisija propisuje pravila i zabrane, što je Europski sud potvrdio, iako pritisci i lobiranje dolaze od duhanske industrije. Martina Pötschke-Langer iz Njemačkog centra za istraživanje raka je pojasnila da je važno mlade ljude odvratiti od pušenja.

Izvor: 24sata.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam