Ljubitelji kave konačno mogu odahnuti jer njihov omiljeni napitak produljuje život i bori se protiv znakova starenja, otkriva najnovije istraživanje! Do sada se smatralo da su bolesti poput Alzheimera ili hipertenzije posljedica starosti, no znanstvenici s kalifornijskog Sveučilišta Stanford otkrivaju kako su za pojavu tih bolesti u poznim godinama najzaslužniji upalni procesi.
Foto: Dreamstime
Jedan od najmoćnijih sastojaka kave, kofein, bori se protiv upala u tijelu te tako zaustavlja teža oboljenja i brzo starenje. Otkriće američkih znanstvenika potvrđuje i nutricionistica Nataša Šoštarić koja kaže kako su razlozi nastajanja upalnih procesa u tijelu raznoliki, no glavni mogu biti slobodni radikali koji svojim djelovanjem oštećuju stanice i tkiva, pa ovdje nastupaju moćni sastojci kave.
"Antioksidansi iz hrane mogu spriječiti štetno djelovanje slobodnih radikala vežući se na njih, pri čemu sprečavaju oštećenja tkiva. Kava je vrlo dobar izvor antioksidansa, poput klorogenične kiseline i kafestola, koji nakon apsorpcije mogu imati blagotvorno djelovanje na ublažavanje upalnih procesa u tijelu." - kaže nutricionistica.
Kalifornijski znanstvenici tvrde da je doza od pet ili više šalica kave dnevno najbolje utjecala na upalne procese ispitanika, a Šoštarić se slaže i s ovom teorijom iako napominje da je idealna mjera kave u potpunosti individualna.
"Kod ljudi koji bolje toleriraju kofein prihvatljive su i veće količine kave. No općenita preporuka je piti najviše između tri i pet šalica kave na dan kako biste iskoristili sve blagodati koje nam ispijanje ovoga napitka pruža." - savjetuje nutricionistica.
Jedna šalica kave ima vrlo malo kalorija, ali obiluje vitaminom B te mineralima, poput magnezija, kalija, mangana i fosfora.
"Sadrži bioaktivne komponente, poput alkaloida kofeina, polifenola kahwola i kafestola, te klorogenične kiseline koji djeluju antioksidativno." - ističe Šoštarić.
Svi ovi sastojci izvor su prednosti koje donosi omiljeni napitak, od bolje koncentracije, brže razgradnje masnog tkiva, manjeg rizika od dijabetesa i depresije pa do prevencije neuroloških bolesti. No više od pet šalica kave dnevno može utjecati na pojavu mučnine, bola u trbuhu, vrtoglavice, anksioznosti, nervoze, nemirnosti, nesanice i tremora. Dobra je vijest da dodavanje mlijeka i šećera neće umanjiti ljekovitost kave.
"Dodavanje pretjeranih količina šećera i mlijeka jedino utječe na pretjeran unos suvišne energije, što bi trebali imati na umu ljudi koji piju nekoliko šalica kave na dan." - tvrdi nutricionistica i dodaje da beskofeinska kava neće u potpunosti djelovati na živčani sustav te pružiti željene učinke, poput povećanja budnosti.
Foto: Dreamstime
Recept za superkavu
"Tipičnu crnu kavu, kakvu inače pijete, zasladite s pola žličice meda i dodajte sojina ili bademova mlijeka te malo čilija u prahu. Dobit ćete ukusan napitak koji zbog kofeina i čilija ima učinak ubrzavanja metabolizma, a kava i med su jako dobar izvor minerala, vitamina i polifenolnih spojeva.", savjetuje nutricionistica Šoštarić.
Izvor sreće
Loše raspoloženje najčešće je posljedica smanjene razine dopamina u tijelu. Kofein stimulira povećanje razine hormona sreće, dopamina i epinefrina te nas tako razbuđuje, vraća osmijeh na lice te daje energiju i snagu da prebrodimo stresne situacije.
Za lijepu kožu
Smatra se da kofein djeluje stimulativno na lučenje prirodnih lipida u koži koji popravljaju oštećenja kože, ubrzavaju zacjeljivanje i ovlažuju kožu dajući joj zdrav i prirodan sjaj. Mljevena kava može biti i odličan piling u kombinaciji s maslinovim uljem.
Čuva jetru
"Stručnjaci tvrde da kofein može utjecati na usporavanje razvitka ciroze jetre i raka jetre. Fenoli, kahweol i kafestol, koji se prirodno nalaze u kavi, djeluju antivirusno te bi mogli spriječiti udvostručavanje virusa uzročnika hepatitisa B.", ističe Šoštarić.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Top 5 najboljih savjeta:
1. Uz kavu uvijek popijte vodu - obzirom na to da kava ima diuretsko djelovanje, savjetuje se da uz kavu pijete vodu. Kofein utječe i na smanjenje apsorpcije kalcija, osobito kod njegova manjeg unosa.
2. Trudnice ne smiju piti više od 2 šalice - ispijanje više od četiri šalice kave može biti opasno i za zdrave ljude, no najvećem su riziku izloženi mladi te trudnice jer previše kofeina može imati štetne učinke na fetus.
3. Kavu povremeno zamijenite čajem - prosječna šalica crnog, zelenog ili žutog čaja najčešće sadrži 3-4 puta manje kofeina od šalice espresso kave, no može sadržavati i do 50 mg kofeina.
4. Kofein oslobađa od glavobolje - jedan od najčešćih uzroka glavobolje je proširenje krvnih žila, a kofein ih liječi tako što ih steže i vraća u prvotno stanje. Zato je šalica kave prva pomoć kod uporne glavobolje.
5. Suhe začine dodajte na početku - začini poput klinčića, štapića cimeta, mahune vanilije ili anisa dodaju se na početku pripreme napitka jer tako bolje otpuštaju aromatične tvari.
Izvor: 24sata.hr