Sve je više istraživanja koja potvrđuju kako je kvalitetan san neophodan za normalno funkcioniranje tijekom dana. Dok spavamo, tijelo se odmara i puni energijom za novi dan.

Preporučuje se barem sedam sati sna, a kako bi on bio što kvalitetniji, posljednji obrok u danu trebali bismo jesti najmanje dva sata prije nego krenemo na počinak.

Oni koji su gladni, podjednako će teško zaspati kao i oni koji su se prejedali.

san

Višnje

Ovo koštuničavo voće jedna je od rijetkih namirnica koje sadrži melatonin koji kontrolira unutarnji sat, odnosno ciklus budnosti i spavanja. Kako se u nama povećava razina melatonina, pospaniji smo, pa je potrebno manje vremena da utonemo u san. Različita istraživanja su otkrila kako ispijanje čaše soka od višnje može znatno poboljšati dužinu i kvalitetu spavanja kod odraslih koji pate od kronične nesanice.

Mlijeko

Sigurno se sjećate šalice toplog mlijeka koju su vam kao djetetu nudile mama ili baka. Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan, koja se u tijelu pretvara u hormon serotonin, poznatiji kao hormon sreće. Kalcij i bjelančevine imaju umirujući utjecaj na tijelo, a kalcij pomaže i opuštanju mišića i živaca. Ako u mlijeko dodate med, bademe i cimet, potaknut će intenzivniju proizvodnju melatonina - hormona za spavanje.

Riža jasmin

Riža jasmin ima niski glikemijski indeks, što znači da je tijelo sporo probavlja, polako ispuštajući glukozu u krvotok. Prema studiji iz 2007. godine objavljenoj u američkom magazinu "Journal of Clinical Nutrition", otkriveno je da će se, ako jedete rižu jasmin četiri sata prije odlaska na počinak, dužina vremena potrebnog da utonete u san smanjiti za pola.

Banane

Sadrže magnezij i kalij koji opuštaju mišiće na prirodan način. Sadrže i ugljikohidrate koji će pomoći da nam san lakše dođe na oči. Pune su i triptofana, aminokiseline potrebne za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekt.

Batat

Batat ili slatki krumpir ima niski glikemijski indeks, što znači da od njega razina šećera u krvi neće prenaglo i previsoko skočiti. Ne samo što sadrži složene ugljikohidrate koji pružaju lakši san, nego i kalij koji djeluje na opuštanje mišića. Kalij možete pronaći i u običnom krumpiru, papaji i grahu. Za lakši san za večeru se preporučuje malomasni pire krumpir.

Bademi

Nevjerojatno su bogati magnezijem koji pospješuje bolji san i opušta mišiće. Također su dobar izvor triptofana. Održavaju stabilnu razinu šećera u krvi tijekom sna i pomažu da lakše zaspete jer vas prebacuju iz faze budnosti u fazu odmaranja.

Izvor: Alternativa za vas

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam