Dobro je poznato da veliki broj žena u svijetu i u Hrvatskoj često obolijeva od raka grlića maternice, ali i u nešto većem postotku od zloćudnog raka dojki.

S obzirom da je ova bolest uzela maha i kod mlađih žena, često im se savjetuje da preventivno same pregledavaju svoje grudi i time spriječe neželjene posljedice. Stoga vam donosimo šest kratkih koraka kako da sami pregledate svoje grudi i da mirno spavate.

pregled-doj1


1. Stanite ispred ogledala bez grudnjaka i ruke držite spuštene uz tijelo. Dobro promatrajte grudi, njihov oblik i veličinu, postojanje crvenila ili promjene u boji bradavica. Svaka promjena ne mora nužno biti i alarm za uzbunu, ali svakako u nekom dužem razdoblju promatrajte nastale promjene ili se posavjetujte s liječnikom.

2. Kako biste bili sigurni, ruke podignite iznad glave i provjerite iste simptome u ovom položaju.

3. Prođite kružnim pokretima prstiju desne ruke preko lijeve dojke i opipajte njenu unutrašnju polovinu, pokretima odozgo prema dolje i od vanjske strane prema sredini. Isto ponovite s drugom rukom na desnoj dojci.

4. Kakao biste pregledali vanjske polovine dojki, to možete uraditi pokretima odozdo prema gore i od vanjske strane prema sredini kako biste osjetili ima li kvržica ili kakvih neobičnih ispupčenja.

5. Kada nježno pritisnete bradavice i ukoliko izlazi krvav iscjedak, sukrvica, svijetložut, crven, plavičast ili providan iscjedak, savjet je da se obratite liječniku.

6. Također, provjerite ispod pazuha ima li kvržica ili ispupčenja.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam