S obzirom na kaotični svakodnevni ritam, obveze na poslu i kod kuće, te more informacija kojima smo izloženi na dnevnoj bazi, ne treba čuditi želja i potreba da nakon takvog dana sjednemo uz televiziju i "pustimo mozak na pašu". 
No ako su neurolozi iz Clevelanda i Ohia u pravu, mogli biste zažaliti takav način života. 

Gledanje-televizije

Oni su ustvrdili da ljudi koji slobodno vrijeme popunjavaju stimulativnim aktivnostima poput sviranja instrumenta, vrtlarenja ili slikanja, imaju tri puta manju šansu za razvitak Alzheimerove bolesti od njihovih pasivnijih vršnjaka. Kako biste izbjegli negativan učinak ljenčarenja na svoje mentalno zdravlje, razvijene su brojne vježbe i metode koje će mozak održati svježim i aktivnim.
Postoji nešto što stručnjaci nazivaju neuro-plastičnost, odnosno plastičnost mozga. Taj se pojam odnosi na sposobnost mozga ga se mijenja i prilagođava, a posljednja istraživanja ukazuju na to da je ona veća no što smo mislili te da postoje određene metode kojima možemo ojačati naš mozak, bez obzira na starosnu dob.
Donosimo vam 6 trikova za mozak u top-formi, zbog čega ćete se osjećati bolje, ali i otkloniti rizik od poremećaja pamćenja poput demencije i Alzheimerove bolesti. 

ah1

1. Bavite se šahom, sudokuom ili enigmatikom

Kad god uhvatite slobodnog vremena ili se osjećate tjeskobno, počnite rješavati sudoku, križaljke iliigrajte šah (što god vam je draže). Takva mentalna aktivnost pozitivno utječe na vas iz dva razloga - odmiče vam pažnju s negativnih misli te potiče mozak da radi "prekovremeno" što povećava vaš mentalni kapacitet. Počnete li redovito mozak vježbati na ovaj način, u vrlo kratkom roku primijetiti ćete pozitivne promjene.

2. Pjevajte/svirajte/slušajte glazbu

Glazba u svakom slučaju blagotvorno utječe na vaš mozak zbog vibracija koje šalje. Ako imate lijep glas - pjevajte, makar pod tušem ili u rijetkim situacijama kad se zateknete sami doma. Ukoliko imate dovoljno vremena i volje, pokušajte naučiti svirati neki instrument, a ako vam se sve to čini prezahtjevnim, najmanje što možete učiniti za svoje mentalno zdravlje je slušanje glazbe koja vas veseli i opušta.

3. Računajte "na prste"

Kad god ste u prilici izvoditi jednostavne matematičke operacije, izvodite ih bez pomoći kalkulatora - dovoljno ste pametni i sposobni sami izračunati koliko je 5 puta 7. Možda će vam se činiti da vam takvi zadaci oduzimaju previše vremena, ali su odlični za rad mozga. 

mozak_prva

4. Iznenadite svoj mozak

Kršenjem dnevne rutine izazivate mozak da se uključi na način na koji inače ne bi. Primjerice, ako svaki dan idete na posao istim putem, jednom se odlučite za prečac ili duži put. Namirnice kupite u supermarketu kojeg inače ne posjećujete. Iako vam se ovakve stvari možda čine banalnima, mozgu je važno da se monotonija svakodnevice razbije. 

5. Spavajte

Nedostatak sna utječe na vaše pamćenje i mentalne sposobnosti. Uz minimalnih 6 sati sna tijekom noći, bilo bi idealno kad biste i tijekom dana mogli odvojiti barem pola sata za drijemanje. Čak i ako ne možete zaspati, prilegnite u miru i tišini i dopustite mozgu da se nakratko regenerira. 

spavanje

6. Isprobajte vježbe za mozak

Vježbe za mozak, ukoliko se redovito izvode, pozitivno utječu na koncentraciju i brzinu reakcije. Donosimo vam dvije vježbe koje će unaprijediti performanse vašeg mozga.

7. Gumbi za koncentraciju

Ova vježba pomaže poboljšati protok krvi u mozgu što poboljšava koncentraciju potrebnu za čitanje,pisanje i slične aktivnosti. Prije svega, raširite ruku tako da što više prostora imate između palca i kažiprsta. Postavite kažiprst i palac u udubljenja ispod ključne kosti i lagano pritišćite, dok vam je u isto vrijeme druga ruka naslonjena na trbuh preko pupka. Nježno pritišćite pupak i navedene točke 2 minute.

8. Marširanje

Ova vježba pomaže pri koordinaciji lijeve i desne strane mozga vježbajući protok informacija između njih. Ova vježba korisna je za poboljšanje pisanja, slušanja, čitanja i shvaćanja pročitanog, što je čini idealnom za učenike i studente. Izvoditi je možete u sjedećem ili stajaćem položaju. Desnu ruku naslonite na lijevo koljeno, a zatim je podignite. Istu stvar ponovite i s lijevom rukom na desnom koljenu, kao da marširate. Izvodite vježbu minimalno 2 minute.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam