Ako tražite ispriku za prejedanje, onda možete zasigurno okriviti hormon ghrelin, tzv. hormon gladi. Bez obzira koliko pojeli ili koliko se zasićeno osjećali, vizija još jednog komada torte nažalost će vas sigurno dovesti u kušnju.

Pitanje je - kako se tome oduprijeti? Znanstvenici su otkrili zašto ljudi, iako su prejedeni, žude za slatkim i masnom hranom. Studija je pokazala kako hormon gladi kojeg proizvodi naše tijelo potiče mozak da razmišlja o visokokaloričnoj hrani, bez obzira koliko smo do tada pojeli. Ovo otkriće pomoglo je objasniti zašto se blagdanski ili neki drugi slavljenički ručak često pretvori u prejedanje i odakle nam snage nakon svega ugurati slasni komad čokoladne torte i ostalih kolača, unatoč tome što se osjećamo kao da ćemo "eksplodirati".

prejedanje-hormon1

Hormon grehlin našem mozgu govori kako je neka hrana više atraktivna od druge. Dr. Jeffrey Zigman, s američkog Sveučilišta Texas Southwestern Medical Centre, jedan je od istraživača ove studije i dao je svoje pojašnjenje cijele situacije. "Ono što smo vidjeli jest da postoje situacije u kojima potražujemo i jedemo hranu iako smo prejedeni, i to bez razloga jer nam mozak tako kaže." - rekao je dr. Zigman.
Istraživanje uloge hormona u prehrani je provedeno na miševima kojima je dat poseban visokokaloričan obrok. Nakon što su bili prejedeni, testirani su koju će sobu odabrati - onu gdje su doživjeli gozbu ili sobu s regularnom hranom koju su do tada dobivali. Naravno, svi znamo koju su odabrali!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam