Hrvatska liga protiv raka povodom Svjetskog dana borbe protiv raka i završetka Hrvatskog tjedna borbe protiv raka održala je virtualno psihoonkološko savjetovalište pod nazivom "Više znanja, manje raka." Ovim hvalevrijednim projektom na kojem su hrvatski liječnici podijelili najnovija iskustva o borbi s rakom u nikad izazovnijoj protekloj godini, Hrvatska liga protiv raka ujedno je obilježila i 54 godine uspješnog djelovanja. Ovom prilikom stručnjaci su istaknuli kako je onkološka ali i psihološka terapija nikad važnija u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa i katastrofalnih potresa koji su pogodili našu zemlju te samim time značajno otežali životnu borbu onkološkim pacijentima.

Hrvatska liga protiv raka 2

"U daleko boljoj poziciji su onkološki pacijenti koji su prošli najteži oblik liječenja i koji trenutno nemaju znakova zloćudne bolesti. S posebnom pažnjom, razumno i promišljeno treba postupati s onima kojima je zloćudna bolest prisutna u organizmu i kojima onkološko liječenje ulijeva nadu u izlječenje, duži i kvalitetniji život. Njima trebaju dati prednost i oni koji su prošli to iskustvo i oni kojima je to posao." - ističe spec. onkologije i radioterapije Ilona Sušac te dodaje. "Iako su oči svih uprte u medicinske uređaje i lijekove, ne smijemo zaboraviti da i RIJEČI LIJEČE i da je ČOVJEK ČOVJEKU NAJBOLJI LIJEK! Ne propustimo im pomoći svi, i riječju i djelom!"

U virtualnom psihoonkološkom savjetovalištu "Više znanja, manje raka" koji financira EU socijalni fond u sklopu promocije zdravlja i prevencije bolesti sudjelovala je i doc. dr. Lovorka Brajković, psihologinja koja je govorila o psihološkoj pomoći i podršci onkološkim bolesnicima - od dijagnoze do izlječenja. Matej Meštrović kao muzikoterapeut i pijanist istaknuo je važnost muzikoterapijskog savjetovanja onkoloških bolesnika i članova obitelji u smanjivanju stresa. Doc. dr. Domagoj Eljuga, spec. kirurg predstavio je psihoonkološko savjetovanje bolesnica prije odlaska na operaciju raka dojke dok je dr. Neda Ferenčić Vrban, spec. školske medicine govorila o psihoonkološkom savjetovanju žena koje su oboljele od raka vrata maternice.

Hrvatska liga protiv raka 1

"Psihoonkološka podrška važan je i neizostavan dio multidisciplinarnog tima u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti. Stoga na današnji dan Hrvatska liga protiv raka s naglaskom na psihoonkološku podršku obilježava Svjetski dan bolesnika." - istaknula je Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica HLPR dok je prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka zaključio: "Nastojimo pružati psihološku potporu onkološkim bolesnicima i članovima njihovih obitelji, makar i virtualnim načinom, jer držimo da je to u ovim teškim vremenima iznimno važno."

Hrvatska liga protiv raka dugi niz godina pruža psihološku pomoć svojim korisnicima u obliku radionica, predavanja, druženja, izmjene iskustava, a tijekom proteklog razdoblja ona je posebno usmjerena na pomoć onkološkim bolesicima i nihovim obitelima tijekom epidemije korona virusa i prirodnih katastrofa.

Liga nije samo humanitarna udruga koja se bori protiv raka i za dobrobit onkoloških bolesnika, već je i uspješan organizator brojnih kulturnih događanja, osobito koncerata. Tako su protekle obljetnice Lige proslavljene tradicionalnim koncertima hrvatskih renomiranih izvođača u uvijek do posljednjeg mjesta ispunjenoj KD Vatroslav Lisinski uz ovacije dirnute publike.

Hrvatska liga protiv raka 3

Ove godine zbog epidemiološke situacije održavanje tradicionalnog koncerta nažalost nije bilo moguće ali se s veseljem možemo prisjetiti čarolije prošlogodišnjeg koncerta Kuća Naše pisme uz nadu da ćemo sljedeću obljetnicu Hrvatske lige protiv raka opet obilježiti na ovaj predivan način.

Pogledajte dašak čarolije s prošlogodišnjeg koncerta: 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam