Medicinska literatura navodi da u većine žena (80-90%) tijekom trudnoće dolazi do poboljšanja stanja, migrene se javljaju rjeđe i uglavnom nisu intenzivne, a u nekih žena simptomi migrene potpuno nestanu. Poboljšanje se može objasniti smanjenjem hormonalne fluktuacije i povećanjem razine endorfina. Porođajem dolazi do ponovnog pojavljivanja migrene i to najvjerojatnije već u prvim tjednima nakon porođaja.

Međutim, zabilježeno je da se u 35% žena napadaji migrene javljaju tijekom trudnoće, a njih 26% navodi da su u prvom tromjesečju trudnoće zbog migrene bile onesposobljene u svojim svakodnevnim aktivnostima. Kod takvih žena češća je pojava migrene s aurom.

Migrena koja se pojavi prvi puta u trudnoći ili u babinju, ponekada se teško razlikuje od ostalih, potencijalno opasnijih komplikacija. U žena koje nisu trudne, glavobolja može biti uzrokovana i bolestima krvnih žila, tumorom, krvarenjem, infekcijom, moždanim udarom i pseudotumorom mozga, a u trudnoći uz sve to još dolaze u obzir preeklampsija i glavobolja nakon epiduralne anestezije. U žena s migrenom u trudnoći, rizik preeklampsije je četiri puta veći nego u žena bez migrene, što u trećem trimestru predstavlja veliki izazov za kliničara.

"Svakako je potrebno očekivati pogoršanje migrena u prvom tromjesečju i nadati se poboljšanju stanja u preostalom tijeku trudnoće. Stoga treba unaprijed napraviti plan i disciplinirano ga se pridržavati, u prvom redu ne farmakoloških mjera – uspostave pravilne rutine spavanja, unosa tekućine i zdrave prehrane, fizičke aktivnosti i izbjegavanja psihofizičkih napora, čime se smanjuje rizik od migrenskog napadaja. S ciljem očuvanja trudnoće te zdravlja majke i djeteta primjena lijekova za migrenu u trudnoći izrazito je ograničena i prije uzimanja bilo kojeg lijeka potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom. Kada se odredi koji je lijek učinkovit i siguran za trudnicu s migrenom, potrebno ga je uzeti što ranije, odmah na početku napadaja migrene. Glavobolja u trudnoći može biti i znak ozbiljnih bolesti, najčešće uzrokovanih pojačanom sklonošću zgrušavanju krvi te ako je intenzivna, pojačava se i udružena je s drugim simptomima, trudnica se mora javiti liječniku.", istaknula je doc.dr.sc. Marijana Bosnar Puretić, dr.med. iz KBC Sestre Milosrdnice.

2021. She.hr migrena 01

Neke žene prvu migrenu dožive tijekom trudnoće, a u nekih su simptomi jači tijekom prvog tromjesečja. Pojavu ili pogoršanje migrene kod trudnica treba shvatiti ozbiljno.

Migrenske glavobolje su pulsirajuće i obično se osjete na jednoj strani glave, a posljedica su širenja krvnih žila u mozgu. Ponekad su praćene mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlost. Mali postotak žena s migrenom također ima migrenu s aurom. One vide bljeskove svjetlosti ili osjećaju trnce u rukama i nogama.

Par korisnih savjeta za migrenu u trudnoći:

- prepoznajte i izbjegavajte poznate pokretače migrene, uključujući alergene i određenu hranu
- izbjegavajte pušenje cigareta - aktivno i pasivno
- ako ste skloni jutarnjim mučninama - jedite zdravo i pijte puno tekućine
- ako dobijete napadaj migrene odmorite se u zamračenoj i mirnoj prostoriji bez buke
Kada je migrena prejaka ili jednostavno ne nestaje, imate li vrtoglavicu, zamagljen vid ili promjene u vidnom polju, obratite se svom liječniku.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam