Slavlje Sv. Martina posebno je veselo doba godine u Sjevernoj Hrvatskoj i na zagrebačkom području. Diljem srednje Europe 11. studeni se slavi u skladu s tradicijom i brojnim običajima. Taj dan se i simbolički obilježava kao prelazak mošta u mlado vino. Upravo ovih dana zagrebački restoran Apetit iz Masarykove ulice nudi gastro specijalitete koji se sljubljuju s vinom te čine jednu fuziju koja nas vodi na posebno višeosjetilno putovanje. Njih uz ovu preporuku možete pripremiti i u vlastitom domu.

Jesen je doba kad inače volimo teža jela. Posebno je važno odabrati i pravo vino koje će pratiti pojedini obrok. Posljednjih godina hrvatska su vina iznimno cijenjena pa će uz ovaj obrok preporuka biti upravo ona. Guska i patka su tradicionalno jela koja se poslužuju ovih dana. Sanja Gregorius za početak idealnog martinjskog obroka predlaže pate guščje jetre u kombinaciji s briochem i džemom od šljiva. Preporuka uz to jelo je Krauthaker zelenac. Hrskavi ravioli s krvavicom na kremastom zelju jelo su koje nas veže za ovo doba godine. Naše su bake ostavile brojne recepte kako pripremati krvavice, a ovaj je recept izvrsna fuzija u kombinaciji s Kairos cuvee vinom.

DIMLJENA PACJA PRSA S AZIJSKOM SALATOM CHARDONNAY DEKLIC

Dimljena pačja prsa s azijskom salatom i Chardonnay Deklićem topla su preporuka za glavno jelo martinjskog obroka koji će posebno biti radostan u brojnim gradovima čiji je Sv. Martin zaštitnik. Rižot od crnog vina uz Bibich shiraz izvrsna je preporuka ili kao samostalno jelo ili kao dio slavljeničkog menija. Hrvati posebno kao desert vole Pavlovu tortu, a iz Apetita predlažu jesensku varijantu u kombinaciji s Korak šampanjcem.

Koje god jelo odabrali ovih dana, važno je poslužiti ga u dobrom društvu. Pred nama su dani veselja koji počinju s blagdanom Sv. Martina, a nastavljaju se kroz cijeli prosinac do kraja godine!

Recepte možete pronaći na http://svijet-ljepote.hr/kulinarski-recepti

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam