U Smokvici na otoku Korčuli svečano su otvoreni 6. "Dani Pošipa" - manifestacija koja traje 9 dana, a sastoji se od "Dana otvorenih vrata" vinarija te završne večeri - "Noći vina".

"Dani Pošipa" održavaju se u organizaciji TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica, Grada Korčule, Hotela Aminess Lume iz Brne te 13 vinarija, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare, uz medijsku podršku G.E.T. Reporta. Vinarije koje sudjeluju na ovogodišnjim "Danima Pošipa" su Baničević-Car, Didovinka, Grošić, Kunjas, Milina, Plasa, Stanojević, Tomašić, Toreta i Vidilo iz Smokvice , te PZ Nerica, PZ Pošip i Šain-Marelić iz Čare.

Svečano otvorenje ove se godine održalo u Smokvici, a vinarima i gostima u ime organizatora obratili su se Martina Marelić, direktorica Turističke zajednice općine Smokvica, Marko Skokandić, zamjenik gradonačelnika Grada Korčule, te Lenko Salečić, načelnik općine Smokvica, koji je i otvorio 6. "Dane Pošipa". Vinarima, sudionicima manifestacije, uručena je brendirana, službena čaša "Dana Pošipa", nakon čega su, uz nastup muške klape "Smokvica", uslijedili degustacija Pošipa te prigodni domjenak.


Tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Korčuli, a posebno u Smokvici i Čari, datira još iz 4. st. pr. Kr., od vremena starih Grka. Razvoj vinogradarske proizvodnje odvijao se na otoku kroz stoljeća, a rezultat toga su visokokvalitetna vina, prvenstveno Pošip - jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina. Rad u polju i proizvodnja vina u Smokvici i Čari oduvijek su bili tradicija i način života lokalnog stanovništva, a o tome svjedoče brojni dokazi i nepregledne površine smokvičkih i čarskih vinograda. Danas se ova mjesta mogu pohvaliti vrhunskim vinima, nadaleko poznatima u Hrvatskoj i svijetu.

Želja organizatora manifestacije "Dani Pošipa" jest dodatno brendirati Pošip i eno ponudu ovog kraja, ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu, te upoznati turiste sa bogatstvom vinske ponude otoka Korčule, a posebno Smokvice i Čare.

"Dani Pošipa" nastavljaju se "Danima otvorenih vrata" vinarija koji traju do subote, 30. srpnja, tijekom kojih posjetitelji mogu posjetiti 8 vinarija i uživati u ponajboljim Pošipima, dok će se završna "Noć vina" održati 31. srpnja u uvali Zavalatica, gdje će svoja vina predstaviti 13 vinara, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam