Za vino se kaže što starije - to bolje, pa bi one butelje za koje ova izreka važi zaista trebalo pustiti da odleže. Rado bi sačuvali i one skrivene berbe koje ste namijenili za posebne prilike iz nekih sentimentalnih razloga ili se samo radi o vašem omiljenom vinu.

Međutim, kvalitetno vino nije dovoljno imati, o njemu treba znati brinuti i, prije svega, pravilno ga skladištiti. Mnogi kolekcionari i zaljubljenici u vino imaju želju posjedovati određene boce, ali nažalost nemaju mogućnost pravilnog čuvanja.

Treba negdje spremiti vino, a da ste sigurni da se čuva u idealnim uvjetima dok ga ne poželite, sami ili u omiljenom društvu, popiti.

Police za knjige, kuhinjski ormarići, ormari, spreme i podrumi nisu baš idealno mjesto. Rješenje je banka vina - jedno takvo mjesto od sada postoji i u Istri!

Banka vina 1

Banke vina kao koncept u svijetu postoje već neko vrijeme i vrlo su popularne. U Hrvatskoj ih ima nekoliko, ali u Istri ovakve inicijative još nije bilo. Tomislav i Andreja Furlan prepoznali su potencijal ovakve ponude i odlučili otvoriti banku vina nadomak pitoresknog Motovuna, sve bitnije hrvatske vinske regije. S jednim od najljepših pogleda na ovaj gradić, već poznata Casa Rossa ljubiteljima vina od sada nudi nešto u čemu će posebno uživati.

Casa Rossa rustikalna je kuća sagrađena 1910. godine, potpuno adaptirana 2018. i od tada nudi vrhunski smještaj, kvalitetnu ponudu hrane i naravno impresivnu vinsku kartu. Od petka, 26. lipnja ove godine u svojoj ponudi imaju i banku vina čijem smo otvorenju imali čast prisustvovati.

Banka vina 3

Banka vina 4

Na svečanom otvorenju vlasnik Tomislav Furlan je uručio ključeve sefa predsjedniku Turističke zajednice Istarske županije Denisu Ivoševiću i voditelju Ureda Turističke zajednice Općine Motovun Davidu Matkoviću. David Matković je u kratkom obraćanju gostima istaknuo važnost otvaranja vinske banke kao dodatnu turističku ponudu koja će privući i dodatne goste.
Svečanost otvorenja podržali su i tom prilikom prezentirali svoja vina najbolji Motovunski vinari. Bili su tu Benvenuti, Bertoša, Fakin, Novak, Roxanich, Tomaz i Valenta. Njihova imena su već sama po sebi, uz tartufe i filmski festival, jedan od najbitnijih turističkih aduta ovog kraja.

Banka vina 2

Poznato je da Hrvatska ima privilegiju ponude vina različitih sorti zbog potpuno različitih podneblja koja pruža. Zbog pogodne klime na tim podnebljima, naši vinari imaju priliku proizvoditi vina vrhunske kvalitete. Oni koji u tom vinu istinski uživaju svjesni su koliko je to vrijedno i naravno da imaju želju posjedovati kvalitetna vina, pogotovo ona koja mogu odležavati.

Novootvorena istarska banka vina sastoji se od 39 pretinaca s ključem u posebnom vinskom podrumu. Uz sefove, ovaj prostor je uređen tako da, ako poželite, svoje čuvano vino možete u lijepom interijeru popiti i pritom uživati u istarskim specijalitetima koje Casa Rossa nudi. Sami ili u društvu. Prostora je dovoljno.

Korisnicima se nudi mogućnost najma sefa u kojem će skladištiti boce po vlastitom izboru. Vina korisnici mogu poslati iz bilo kojeg kraja svijeta, kupiti u Casa Rossi, a neka određena za njih može nabaviti i spremiti tim koji stoji iza ove lijepe vinske priče.

Banka vina 5

Banka vina 6

Kada se odlučite unajmiti sef, prostor za ispijanje vina potpuno je besplatan, a osim toga može se i prenoćiti u jednoj od 8 moderno opremljenih soba.

Idealno je ovo mjesto za hedonizam i druženje u samom srcu Istre. A ako vina u sefu i ponestane, za nekoliko minuta ste kod nekog od omiljenih motovunskih vinara u potrazi za buteljama za novu kolekciju.

Autor: Ivana Begović

Foto: Rino Gropuzzo

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam