Proteklog je tjedna u Esplanade Zagreb Hotelu održana 8. po redu svečana dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture. Među brojnim uzvanicima iz svijeta vina i gastronomije, svečanosti su nazočili Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma RH; Dejan Jaić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo kao izaslanik Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića; Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije; Mira Nikolić, veleposlanica Republike Srbije u RH; Aleksandar Vranješ, Veleposlanik BiH u RH; Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u RH sa suradnicima te Nazif Xhaferi, otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u RH koji su i sudjelovali u dodjeli diploma nagrađenim vinarima.
Glavni tajnik Ministarstva turizma RH se u uvodnom dijelu programa obratio nazočnima i tom prilikom istaknuo kako su Bijeli grozd i drugi projekti koji se bave promicanjem vinskog turizma hvalevrijedne akcije i da bi svi zajedno trebali podržati vinare i sve ostale koji rade na razvoju vinskog turizma.

Bijeli grozd 2019 2
Nagradu Bijeli grozd je 2012. godine utemeljila Udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma i čiji osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije. Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se koji mjesec kasnije dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.
"Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.", objašnjava Tomislav Stiplošek, predsjednik Udruge.

Bijeli grozd 2019 1
Za najbolje vinarije u turističkom smislu, po svojem je mišljenju i iskustvu glasovalo i ove godine oko 2000 eno-gastro znalaca i putnika putem otvorene ankete. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 5 regija: Bregovitu Hrvatsku, Sjevernu i Srednju Dalmaciju, Južnu Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.
U svečanom tonu dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama u turističkom smislu, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.Bijeli grozd 2019 6
"Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, Agrolaguni, Destileriji Aura, vinariji Damjanić, staklarni Rogaška; restoranima Noel, Fino & Vino i Vinodol iz Zagreba, Vuglec bregu iz Škarićevog; bistrou Babriga iz Velike Gorice i slastičarnici 'U prolazu' iz Samobora, koji su svojim delicijama oduševili sve goste na dodjeli; vinarijama Iločki podrumi, Vina Laguna, Medea, Stina vina, Korta Katarina i Kurtalj, kao i tvrtki Radenska. Posebna zahvala Ugostiteljsko-turističkom učilištu Zagreb, čiji su vrijedni đaci pomogli da svečanost protekne besprijekorno.", ističe Silvija Munda iz Udruge G.E.T. te dodaje: "Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji pomažu da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronosi što dalje."

 

Dobitnici diploma i priznanja su:

Dobar Start
Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju, jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma.

Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.
Priznanje Dobar Start za 2019. godinu dobila je vinarija Magistra iz Erduta.

 

Posebna priznanja
Posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture: Vinska Klet Kurtalj, Zagreb
Posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinskog turizma: Željko Garmaz
Posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju vinarstva i vinske kulture, ove godine je dodijeljeno: Ivan Enjingi Bijeli Grozd 2019 7

Najbolje vinarije u turističkom smislu:

Bregovita Hrvatska
1) Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko
2) Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
3) Vinogradarska kuća Braje, Lokošin Dol

 

Južna Dalmacija
1) Vinarija Rizman, Slano (vinogorje Komarna)
2) Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac
3) Vinarija Terra Madre, Komarna

 Bijeli Grozd 2019 8

Sjeverna i Srednja Dalmacija
1) Vinarija Bibich, Plastovo
2) Vinarija Stina, Bol, otok Brač
3) PZ MasVin - maslina i vino, Polača

 

Istra i Kvarner
1) Vinarija Roxanich, Motovun
2) Vinarija Boškinac, Novalja
3) PZ Gospoja, Vrbnik

 

Slavonija i Podunavlje
1) Vinarija Galić, Kutjevo
2) Vinarija Iločki podrumi, Ilok
3) Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi

 

Najbolji u Hrvatskoj u vinskom turizmu:
1) Vinarija Bibich, Plastovo
2) Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko
3) Vinarija Rizman, Slano (vinogorje Komarna)

 

Najbolji u Sloveniji u vinskom turizmu: Vinarija Istenič, Bizeljskog

Najbolji u Bosni i Hercegovini u vinskom turizmu: Vinarija Vukoje, Trebinje

Najbolji u Srbiji u vinskom turizmu: Vinarija Erdevik, Erdevik

Najbolji u Crnoj Gori u vinskom turizmu: Vinarija Kopitović, Brčeli

Najbolji u Makedoniji u vinskom turizmu: Vinarija Chateau Kamnik, Skoplje

Opći ciljevi platforme Centar za razvoj vinskog turizma i nagrade Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta se počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.

Bijeli grozd 2019 3

Foto: Rene Karaman

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam