"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" od sada se održavaju na novoj lokaciji, u ugodnom ambijentu zagrebačkog cluba History, u Tkalčićevoj ulici. To su zabavno-edukativne interaktivne radionice kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, a u centar Zagreba dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina. Proteklog su se četvrtka tako, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, kušala vina istarske vinarije Pilato.

Vinski razgovori Pilato 2

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići, na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Proizvodnjom se bave već tri generacije. 1934. godine Ivan Pilato (pradjed) zasađuje mali nasad vinove loze i to se smatra početkom ove vinske priče. U 90-ima Eliđo Pilato počinje s većim ulaganjem u strojeve i tehnologiju i širenjem nasada. Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima oko 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, sve pod zaštitom kontroliranog podrijetla, a o vinariji i vinima, uz oca Eliđa, brinu sestra i brat, Karin i Sanjin Pilato, dok je njihova sestra Sanja zadužena za turizam. U planu je povećanje nasada i izgradnja novog vinskog podruma. Konkurencija je iz dana u dan sve jača, ali to je samo dodatni motiv da se svake godine unesu neka poboljšanja, a medalje na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima vina daju im poticaj i vjetar u leđa za konstantni napredak.

Vinski razgovori Pilato 1
Na Vinskim razgovorima su Eliđo i Sanjin Pilato predstavili sljedeća vina: pjenušac Principe, Pinot bijeli, Malvaziju, Malvaziju sur lie, Merlot, Teran i predikatni Muškat žuti.
Svakako treba izdvojiti Malvaziju 2018. koja je osvojila srebro na Decanteru i Malvaziju sur lie 2015. koja se okitila zlatom na prestižnom IWC-u, što mnogo govori o kvaliteti vina Pilato, mada se većina publike složila da je najbolje vino te večeri bio Muškat žuti prosušenih bobica, koji još nije na tržištu pa je bila sreća i privilegija probati ga prije drugih.
"Posebno me veseli proizvodnja njihovog pjenušca koji nije na širem tržištu, nema ga u trgovinama, već ga imaju isključivo za potrebe vinskog turizma. Obitelj Pilato prodaje više od 30% svoje proizvodnje na kućnom pragu, kroz svoju kušaonu i vilu za najam. To je pravi pokazatelj kako bi se trebalo raditi i još više se posvetiti vinskom turizmu.", rekao je Tomislav Stiplošek.

Vinski razgovori Pilato 5
Posebna rasprava se razvila oko teme vinskog turizma i izvoza. Lana Bukvić, koja se vinskim marketingom bavila u Kanadi i Novom Zelandu, iznijela je zanimljiv komentar: "Uvijek se rasprava svede na temu izvoza, no hrvatski vinari imaju male količine i sve mogu prodati doma i eventualno na europskom tržištu pa je pitanje ima li uopće smisla izvoziti dalje; pogotovo ako ne možete postići puno bolju cijenu."

Vinski razgovori Pilato 4
Ugodne razgovore i fina vina tradicionalno prate ukusni zalogaji, a ovog puta su ih obogatili suhomesnati proizvodi tvrtke Buretić Bregi i Istarski sir Špin.
Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka, a današnje im je poslovanje vezano na više od 100 godina staru proizvođačku tradiciju obitelji Buretić. Proizvode originalne autohtone proizvode po tradicionalnim recepturama i kreiraju nove autorske originalne izvedenice istih ili sličnih proizvoda. Svi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture su naslonjene na tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Publika Vinskih razgovora bila je vidno zadovoljna kuhanim pršutom, zarebrnikom (žlomprt, ombolo) i suhim istarskim kobasicama, a najviše ih je oduševila Suha istarska kobasica s tartufima.

Vinski razgovori Pilato 6

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka, a njihovu kvalitetu nadziru Agrolagunini stručnjaci. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje pa se mlijeku ne oduzima masnoća i ne rade nikakve korekcije aditivima, tako da su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo u proizvodnji, dok tehnologija i moderna saznanja samo olakšavaju proces proizvodnje. Sirana se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara koji se ponosi tisućljetnom tradicijom uzgoja ovaca. Brojna priznanja koja pristižu u siranu Špin nagrada su za veliki trud i rad koji brojni stručnjaci u kompaniji ulažu kako bi kontinuirano podizali kvalitetu proizvoda.

Vinski razgovori Pilato 3
"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije.
Slijedeći "Vinski razgovori" održat će se 28. 11. uz vina Poletti; dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili FB stranici G.E.T. Report, a u pripremi su mnoge novosti!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam