U dobru i zlu, nedostatak sna jednostavno je neizbježan za nove mame - iako pravi opseg tog nedostatka malo nas uistinu shvaća prije nego beba stigne. Ako ste trenutno u sličnoj situaciji, možda vam se čini teško za zamisliti, ali znanost pokazuje kako će nove mame ponovno spavati.

"Istraživanja su proučavala gubitak sna povezan s novorođenčetom i došla do zaključka kako roditelji prosječno izgube dva sata sna po noći tijekom prvih pet mjeseci i zatim jedan sat po noći sve do druge godine djetetova života.", objasnila je Kelly Sullivan s Medicinskog fakulteta u Georgiji. Ona i sama proučava nedostatak sna kod roditelja te objašnjava kako postoji velika razlika u obrascima spavanja kod žena bez djece u usporedbi s majkama, čak i kad beba navrši godinu dana. Uistinu, nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je kako roditelji izgube 44 dana sna tijekom prve godine bebinog života, s obzirom da u prosjeku spavaju oko pet sati svake noći.

Prema Sullivan, kronični nedostatak sna može rezultirati posljedicama puno gorima od hladne kave i pokvarenog mlijeka: povezan je s većim brojem nesreća, problemima s koncentracijom, lošom izvedbom na poslu i mogućom bolesti te porastu težine.

2018. 24 sata beba 1

Mame su više pogođene nego tate

Dobivanje potrebnog sna može uključivati pomoć partnera, posebno kada je istraživanje pokazalo kako tate nisu jednako pogođeni nedostatkom sna kao mame. "Svako dijete u kućanstvu povezano je s gotovo 50% povećanja u nedostatku sna kod žena. S druge strane, san muškaraca nije povezan s djecom u kućanstvu.", govori Sullivan. Ona dodaje kako su razlozi ovakvog nepodudaranja izvan područja njezinog istraživanja, ali vjeruje kako biološki faktori poput trudnoće i dojenja igraju veliku ulogu u činjenici da žene dobivaju manje sna i odmora.

Zapamtite: Spavat ćete ponovno!

Veliko istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da se bebine navike spavanja značajno poboljšaju nakon prvih šest mjeseci života, a do prvog rođendana - 85% roditelja može proslaviti i spavanje bez prekidanja. To je još jedan dokaz da se čvrsti san neće dogoditi preko noći, ali dogodit će se, samo hrabro i strpljivo!

Izvor: 24sata.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam