Da bi testirali vještinu razumijevanja riječi kod grupe beba, znanstvenici su ih snimali dok su im na monitorima računala prikazivali fotografije, izgovarajući pritom nazive prikazanih objekata.

Uočili su da su djeca u dobi između šest i devet mjeseci očima tražila automobil, nogu ili jabuku na računalu nakon što im se postavilo pitanje: "Gdje je auto?...noga?...jabuka?"

Profesorica Elika Bergelson sa Sveučilišta Duke, voditeljica novog istraživanja kazala je da bebe razumiju i više.

beba 1

Foto: Dreamstime

Pokazali su im neke slike na kojima su objekti bili povezani i neke na kojima oni nisu bili povezani.

Na jednoj su slici bile prikazane ruka i noga, a na drugoj noga i čaša s mlijekom.

Kad su izgovoreni nazivi objekata, pokazalo se da bebe više vremena provele tražeći poveznicu na fotografijama na kojima su bili nepovezivi objekti.

Znanstvenici su objasnili da su djeca pogledima dala do znanja da su "noga i ruka" sličniji i povezaniji objekti od "noge i čaše s mlijekom" te da se iza simpatičnog gugutanja krije bistar i oštar um.

Bergelson smatra da šestomjesečna beba razumije gotovo cijeli vokabular kojim im se roditelji obraćaju.

Roditeljima je poručila da razgovaraju sa svojom djecom jer će bebe razmumjeti sve što im kažu, a u odrasloj će dobi imati bolje jezične vještine.

"Neće moći odgovoriti verbalno, ali će razumjeti, a što više shvaćaju, grade znanje za budućnost.", istaknula je Bergelson.

Autor: HINA

Izvor: 24sata.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam