Nije svađa nešto neuobičajeno. Stalno mahanje bijelom zastavom može ukazivati na veći problem nego samo svađanje - primjerice ako nikad ne izražavate svoje mišljenje jer se bojite poremetiti trenutnu situaciju. Ipak, treba biti svjestan da ako postojeća situacija, veza ili prijateljstvo ne mogu izdržati svađu, kako će se održati u naletu velikih problema. Zdravo je u vezi se dobro se posvađati. No, još je važnije znati srediti odnos nakon svađe, a da ga ona ozbiljno ne naruši. Dakle, kako se pomiriti nakon izgovorenih teških riječi?

par 21

5 savjeta za uspostavljanje mira

Hladna glava
Za početak je bitno smiriti se. Shvatite da se oko vaše trenutne svađe ne vrti cijeli svijet te kako postoji puno gorih stvari koje se mogu dogoditi. Na trenutak zamislite kako bi vam svijet izgledao da vašu najdražu "svađalicu" nemate u životu. Vjerojatno prazno, zar ne? Svađa sigurno nije veća od vašeg odnosa i ako se već sprepirete, morate si značiti nešto. Stanite na loptu i skinite naočale mržnje kroz koje ste gledali prije par minuta.
Stavite se u kožu vašeg "suparnika"
Uživjeti se u situaciju osobe s kojom ste na ratnoj nozi nije baš lagano. Ako to uspijete, svaka čast. Zamislit ćemo da jeste i nastaviti. Što vas vrijeđa, smeta i brine kad ste u koži osobe s kojom ste se svađali? Ako otkrijete da se i druga strana osjeća loše kao i vi, postat ćete malo popustljiviji, a ne tupiti po svojoj priči, jer to je put za nigdje.
Miran glas
Povišeni ton i lamatanje rukama nesvjesno će plašiti ili ljutiti drugu osobu, koja će se onda osjaćati ugroženo te će imat potrebu zaštititi se. Iako se možete braniti izjavom da vi na taj način pričate te volite gestikulirati, u ovoj situaciji snizite ton glasa i smirite se jer samo tako se razgovor može nastaviti u mirnom tonu.
"Ja" poruke
Bitno je ne kritizirati ličnost osobe, već njeno ponašanje. Primjerice, nikad nemojte reći "Ti si neuredan" već - "Kad ti ne pospremaš za sobom, osjećam da me ne poštuješ". Osoba onda vašu izjavu neće shvatiti kao direktan napad i razgovor će lakše teći.
Iskrenost iznad svega
Iako ste u svađi stalno ponavljali što vas muči, vjerojatno ste dio izostavili. Iskreno priznajte što vas je povrijedilo. Možda ni sami niste svjesni da vas primjerice ne smeta neangažiranost muškarca s kojim živite već se cijelo vrijeme osjećate zanemareno i usamljeno. Nemojte misliti da je takvo priznanje ponižavajuće, dapače tim pokazujete da ste snažna osoba vrijedna divljenja. Nakon iskrenih izjava definitivno ćete jedno drugom pasti u zagrljaj i zapjevati "mir, mir, mir, nitko nije kriv…".

Izvor: She.hr

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam