Kategorija samaca obuhvaća ljude koji su razvedeni, obudovjeli ili pak nikada nisu ni bili u braku ili analognoj vezi. Neki doživljavaju samce kao #blagonjima - ljude što idu s jedne zabave na drugu, nikome ne polažu račune i uživaju punu seksualnu slobodu. Za druge, to su #jadnioni - osamljeni gubitnici, vjerojatno često u depresiji. Srećom za njih, većina samaca ipak se ne može svrstati ni u jedan od ovih opisa.

Veliko istraživanje dvojice američkih psihologa (Cargan & Melko) razotkrilo je i nekoliko drugih mitova vezanih uz samce:

- Samci su mamine maze. Netočno. Nema razlike u načinu na koji se prema svojim roditeljima i bliskim rođacima odnose samci i ne-samci.

- Samci su sebični. Netočno. Baš naprotiv, samci više cijene svoje prijatelje i češće se uključuju u razne društveno korisne akcije.

- Samci su bogati. Netočno. Iako, dakako, postoje bogati samci, daleko je veći broj onih čiji je ekonomski status ispod onoga što ga ima većina obiteljskih ljudi.

zena

- Samci su sretniji. Oni naime tako misle. Ljudi u braku misle da su oni sretniji. A istraživanja potvrđuju da, gledajući objektivno, brak ima izvjesnih prednosti.

- Samoća je životni izbor. Samo za vrlo mali broj ljudi. Naime, većina onih koji su sami, ne planiraju sami i ostati. U spomenutom istraživanju većina ih je izjavila kako se nada da će u narednih pet godina stupiti u brak.

- Sa samcima nešto nije u redu. Netočno. Osoba koja odgađa brak ili ga uopće nema u planu nije ništa luđa od one što jest u braku ili to svakako namjerava biti. Jednostavno, koristi prednosti svojega statusa.

 

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec

 

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam