Povratak dnevnoj rutini uz obiteljsku večeru s crvenim mesom

Rujan je vrijeme kada se svi u obitelji vraćaju svojoj rutini i standardnim dnevnim obvezama. Jednako tako, cijela obitelj najviše vremena provodi zajedno u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Zato je važno da večernji obrok bude kvalitetan i da u organizam unesemo važne nutrijente koji će nam povratiti snagu na kraju dana.

Primjer takvog obroka zasigurno je lagana večera s mljevenim mesom i šalšom. Dok je crveno meso bogato proteinima i važan izvor brojnih vitamina i minerala, rajčica je najbogatiji izvor likopena, biljnog pigmenta iz skupine karotenoida koji sprječava nastanak mnogih bolesti.

Kako napraviti kvalitetnu i brzu večeru s obitelji?

Pripremanje i konzumiranje zajedničkih obroka pruža priliku za održavanje obiteljske tradicije. Djeca i tinejdžeri koji redovito jedu obroke sa svojom obitelji, imaju zdravije prehrambene navike, bolje odnose, bolje rezultate u školi i manje psihosocijalnih problema. Tome u prilog dodatno svjedoči izjava Josepha Califana, predsjednika Nacionalnog Centra za ovisnosti, Sveučilišta Columbia (CASA Columbia): "Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za roditelje da se bave životima svoje djece su zajedničke obiteljske večere".

U ovoj eri pretilosti, znanstvene studije pokazuju da kroz zajedničko druženje uz večernji obrok s obitelji, djeca pojedu manje hrane nego kada jedu sama ili pred televizorom, računalom i sl. Tako je i važnost kvalitetnih proteina, koje unosimo primjerice konzumacijom crvenog mesa kao bogatog izvora minerala i vitamina od presudnog značaja za uravnoteženu prehranu. Stoga, u nastavku pročitajte recept za kvalitetan večernji obrok s crvenim mesom i šalšom.

Recept: Šalša s mljevenim mesom

Priprema: 15 min

Kuhanje: 30 min

Količina potrebna po osobi:

Šalša:

75 g sjeckane rajčice ili pelata (200 g svježe rajčice)

20 g crvenog luka

2 g češnjaka (1 režanj)

5 g peršinovog lista

2 g bosiljka

1 žlica maslinovog ulja

Meso i tjestenina:

80 g mljevenog crvenog mesa

10 g mrkve

50 g tikvice ili drugog povrća po želji

60 g tjestenine integralne (špageti)

Đumbir i kurkuma prah, kajenski papar po želji

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte luk. Pirjajte lagano nekoliko minuta, a zatim dodajte sjeckanu rajčicu. Nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso te povrće na kockice, začinite i pustite da se lagano pirja do 30 tak minuta. Pred kraj dodajte češnjak i bosiljak. Tjesteninu posebno skuhajte.

Servirajte tjesteninu, na to stavite šalšu s mljevenim mesom i na vrh žličicu parmezana.

Zaključak:

S jednom porcijom ovog jela unesete četvrtinu dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, niacinom i vitaminom C. Isto tako, poznato je da kroz različite namirnice dnevno unesemo veće količine soli u organizam od preporučenih, a ovakav obrok primjer je da uz kombinaciju prirodnih začina nije potrebno dodatno dosoljavati jelo.

Tekst: Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam