Kako na vrijeme znati da veza prelazi iz slatkog u kiselo?

Bila sam u mnogim vezama, a svaka od njih je bila potpuno drugačija. Već sam se malo "pogubila" jer više ni sama ne znam razlikovati nezdravu vezu od normalne. Često mi se događalo da funkcioniram po nekim partnerovim pravilima dok pritom svoje zanemarujem.

Zaljubim se, izgubim glavu i probudim se u sr… Možete li mi dati savjet kako prepoznati jesam li u lošoj vezi?

Ljubavne veze su sastavni dio našeg života. Trebamo se pitati "Je li ova ljubav ili veza odraz mojih vrijednosti ili mi pak te vrijednosti oduzima?" Često se nađemo u Hamlet situaciji - biti ili ne biti, udovoljiti ili ne zahtjevima koje pred nas postavlja partner, a ponekad može doći i vrijeme kada se prestanemo to pitati, pa negiramo nepravedne zahtjeve partnera, a tiču se našeg unutarnjeg stanja. 

sex 1

Kako bi se zaštitili od vlastitog emocionalnog zlostavljanja, moramo shvatiti koliko vrijedimo, dakle ja kao individua, prije nego dozvolimo da nas drugi vrednuju. Ako sebe ne poštujemo zašto bi nas drugi poštovali? Dan O’ Neil je rekao: "Veza je nešto što uzimamo kao izraz sebe, suma izraza je daleko veća nego je mi možemo percipirati. Kada veza više ne služi svrsi, tada je vrijeme da se oprostimo s ljubavi i krenemo dalje. Ljubav nema potrebe, želje, to je jednostavno! Fraza "Ljubav je jednostavno ljubav" je jednostavna i razumljiva sama po sebi!”.

 

Neki od nezdravih znakova u vezi na koje trebamo obratiti pažnju:

- idete protiv svojih vrijednosti i uvjerenja kako bi udovoljili partneru

- dopuštate da vas partner određuje. Npr: "Ti nisi ništa već…"

- dopuštate da partner direktno upravlja vašim životom i emocijama

- vjerujete da partner može predvidjeti vaše potrebe, kao i obrnuto

- ne primjećujete kada partner prijeđe granicu. Npr: Postavlja previše pitanja.

- govorite o apsolutno svemu. Tu se ne radi o nepoštenju ili prešućivanju, već o zadržavanju pojedinih stvari za sebe. Samo za sebe.

- ne primjećujete kada partner prelazi neprikladne granice. Na primjer: čitanje mail-a, poruka, pretraživanje torba i privatnih stvari.

- očekujete da partner zadovolji vaše (njegove) potrebe odmah

- igrate manipulativne igrice

- uskraćujete ljubav i provodite vrijeme u "hladnoj tišini"

- "raspadate" se kako bi se partner brinuo o vama

 

Zapamtite: potrebno je živjeti u vezi sa sobom i partnerom kao dvije zasebne individue koje dijele intimnost s povezanosti koja pripada svakome od vas. Potrebne su dvije polovice koje čine cjelinu, ali dvije cjeline kako bi jedna veza imala pola šansi za uspjeh!

 

 

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam