Danas je svjetski dan žena! Danas bi vam "jači spol" trebao donijeti doručak u krevet, mladići pokloniti cvijeće, muževi odvesti djecu na izvanškolske aktivnosti, pospremiti stan, napraviti tjednu kupovinu namirnica, zagrliti vas, poljubiti, ljubiti… Da ne pretjerujemo, ne moraju napraviti baš sve, ali isto tako ne treba zanemariti činjenicu kako je ovo vaš dan!

ruze

Znate li?

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine kao spomen na početak ekonomske, političke i društvene moći slabijeg spola.

Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Godina 1975. proglašena je Međunarodnom godinom žene, a UN je službeno počeo obilježavati Međunarodni dan žena. 

zena

Kako se obilježava?

U Italiji će se darovati mimoze, u Rusiji cvijeće crvene boje, u Poljskoj se peku kolačići… U mnogim zemljama ovog dana žene izlaze sa svojim prijateljicama i zabavljaju se uz hranu i piće. 

Izvor: Modni ALMAnah

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam