Lavanda - ne zovu je svetom biljkom, ali zovu ju božanstvenom upravo zbog univerzalnosti njezine primjene. Već skoro 2500 godina lavanda se učestalo koristi za liječenje psihičkih i fizičkih bolesti.

Osim njezinih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava, zbog čega se i koristi u dezinfekciji prostorate je se danas može pronaći u svrsi sastojka mnogih sredstava za osvježavanje i pranje, ona ima mnoga blagotvorna umirujuća svojstva, te odlično djeluje na psihu. Najčešće ju koriste žene i to upravo u svrhu otklanjanja nesanice, depresije i anksioznosti, te hormonalnih poremećaja. U nedostatku dezinfekcijskih sredstava može poslužiti kao alternativa u dezinfekciji rana. Ona pomažei pri uklanjanju boli, te sam njezin miris smiruje zbog čega bi je svako kućanstvo trebalo imati makar u obliku mirisnog štapića ili prirodne svijeće. Eterično ulje lavande koristi se kod masaža jer vrlo uspješno uklanja mišićnu bol i reumu. Budući da potpomaže regeneraciju tkiva koristi se, u oblikukreme ili razrijeđenog ulja, pri iscjeljivanju rana i ožiljaka, te u liječenju akni. Ukoliko ste prehlađeni, preporučljivo je koristiti je i u svrhu inhaliranja, na način da par kapljica ulja dodate u vruću vodu. I za kraj, ne bi bilo loše pod jastuk dodati vrećicu osušene lavande budući da nam provjereno može osigurati mirniji san, a osvrnemo li se na legendu Kleopatre, Marka Antonija i Cezara mogli bi smo zaključiti da ova biljka ima i afrodizijačka svojstva!

biljka2

Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svako kućanstvo trebalo imati. U prošlosti je korištena za liječenje gotovo svake bolesti pa je dobila status svete biljke. Osim što ima antifungicidno i antibakterijsko djelovanje, ona smiruje te pomaže kod visoke temperature i bolova, osobito menstrualnih pa je upravo iz tog razloga preporučljiva ženama. Osim navedenih djelovanja ima i antiseptičko djelovanje pa se može koristiti u liječenju lošeg zadaha iz usta, a ako imate problema s karijesom i upalama desni svakodnevno grgljajte čaj od kadulje umjesto vodice za ispiranje usne šupljine.

biljka1

Ukoliko imate želučanih problema, muči vas meka stolica ili povraćanje, svakodnevno je preporučljivo popiti barem jednu šalicu čaja od kadulje. Osim što povoljno djeluje na menstrualne tegobe, sprečava bol, te uspostavlja hormonalnu ravnotežu u žena, ona ublažava depresiju i stres, te umanjuje simptome migrene. Za sve pobornice prirodnih rješenja ona je i jedno odlično sredstvo za prikrivanje sijedih vlasi budući da se koristi i u kozmetičke svrhe još od davnina.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam