Neka prvi mjeseci s najdražim bićem na svijetu budu sretni i veseli!
Nakon devet mjeseci iščekivanja u rukama držite prvorođenče. Svijet se čini prekrasan, ne možete vjerovati da je to vaše dijete, osmijeh vam ne silazi s usana, a onda u jednom malom trenutku upitnik vam zasjaji iznad glave - "A što sada?" Iako ste se možda pripremali, čitali knjige, ispitivali prijateljice s djecom, evo još nekoliko dobrodošlih savjeta za mlade mame.

1. Stvorite vezu

Iako ste devet mjeseci bilo povezani pupčanom vrpcom, dijete je nakon porođaja ostavljeno samo da istražuje svijet. Treba mu zaštita, trebate mu vi. Zato često ostvarujte fizički kontakt, stavite njegov obraz na svoj ili ga uspavljujte tako da vam čuje srce. Tako se ono osjeća sigurno - kao da je još u vašem trbuhu. Kad malo poraste, što više pokušavajte uhvatiti njegov pogled te se i na taj način povezati.

mlad-mam1

2. Spavanje

Kako se ne biste potpuno iscrpili, prvih nekoliko mjeseci pokušavajte spavati kad i vaše dijete. Nedostatak sna dovest će do bezvoljnosti, a takvi teško da se kvalitetno možete brinuti o djetetu. Zato naspavajte se, a peglanje će pričekati neke druge dane.

3. Vrijeme za sebe

Novorođenče je sada centar vašeg svijeta, ali ipak - morate uzeti koju minutu i za sebe. Neka se tata ili netko od prijatelja ili rodbine pobrine za dijete, a vi svaki dan po pola sata posvetite sebi. Udovoljite si nekom toplom kupkom, malom vježbom ili šetnjom.

4. Uspavljivanje djeteta

Iako ćete vjerojatno otkriti što vašem novorođenčetu odgovara kod uspavljivanja, hranjenja i ostalih dječjih potreba, jedno od klasičnih načina uspavljivanja jest da dijete naslonite na sebe tako da mu se glava naslanja na dio između vrata i ramena. Laganim tapšanjem rukom po leđima i pjevanjem, bolje rečeno mumljanjem, dijete će se osjetiti zaštićeno, a zvuk vašeg glasa će ga smirivati.

mlad-mam2

5. Planiranje

Iako se radi o djetetu, a ne poslovnom sastanku, planiranje je i dalje dobrodošla radnja. Dijete će vas većinom pokušati prilagoditi sebi, a još ako shvati da može manipulirati vama, to će uvelike iskoristiti. Vi zato isplanirajte kad je njegovo vrijeme za hranjenje, spavanje, kupanje i šetnju te se zajedno pokušajte držati rasporeda. Ipak, dijete je još malo, pa nemojte pretjerivati - ako osjetite da je gladno, naravno nahranite ga te ga stavite na spavanje ako vidite da bi sad najradije zaklopilo okice.
Svim mladim mamama, a i onima koje će to tek postati želimo puno veselja i sigurnosti uz njihovo prvo dijete - ne brinite, gen za mame leži u vama, samo ga trebate pronaći.
Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam