Prema američkim znanstvenicima, koji su objavili svoje istraživanje u časopisu Child Development, mlađa djeca nezavisnija su od svojih starijih braće i sestara.
U istraživanju je sudjelovalo 364 djece od sedam do 19 godina starosti, ali i njihovi roditelji.

djeca_1 djeca_3

Djeci su uzeti i uzorci sline radi mjerenja razine testosterona, a redovito su vodila i dnevnik o svojim svakodnevnim aktivnostima izvan škole.
Na osnovu njihovih zapisa i rezultata analize sline, ustanovljeno je da su drugorođena djeca u vremenu adolescencije više neovisna i spremnija za avanturu nego prvorođeni koji te osobine ne razvijaju značajnije.

djeca_2

Istraživanje je također pokazalo da druženje s djevojkama, odnosno dečkima potiče razvijanje ženskih, tj. muških osobina. Ipak, oni koji imaju pretežno žensko društvo vole izazove, ali i samostalnost.

djeca_4

Razlog tome je vjerojatno konstantna potreba za dokazivanjem kod mlađe djece koja nastoje biti savršena poput svojih starijih sestara i braće. Jer upravo su prvorođena djeca često uzor mlađima koji nerijetko žele biti i bolji od njih.
Ne čudi s toga što pomiču granice samostalnosti, pokušavajući se dokazati  u svemu, bez obzira na rizik.


 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam