Zimske radosti povezane su s odlaskom na skijanje, a većina od nas ide na praznike i zaslužene odmore početkom nove godine. Ipak, prije nego spakirate kofere i započnete se spuštati s planine, promislite dobro što vas tamo čeka i na što trebate pripaziti prije puta. 

Nemojte podcijeniti težinu opreme za skijanje

Vaša težina i proporcije odlučuju o tome kakvu biste opremu za skijanje trebali kupiti ili iznajmiti. Ostavite taštinu sa strane jer na skijanju niste da biste lijepo izgledali, već da biste imali najbolju moguću opremu i sigurnost.

Morate odabrati najprikladnije skije jer postoji razlika ukoliko odlazite na alpsko skijanje ili pak cross-country skijanje. Zato unaprijed odaberite skije prikladne vašoj destinaciji, ili obrnuto ako već imate opremu, a ne želite kupovati novu. Dobro se raspitajte. 

skijanje 2

Unaprijed istražite o destinaciji na koju idete

Ako ste novi u ovom relaksirajućem sportu i vašem novom hobiju, bolje da odaberete mjesto gdje ćete lakše skijati i gdje će vam biti pristupačnija pomoć, a ne osamljena mjesta u planinama. Također, obratite se treneru skijanja kako biste naučili poneki trik i poboljšali svoje zimske aktivnosti koje svakako ne bi trebale uključivati akrobacije.

Spakirajte pravu odjeću

Zimska odjeća, poznatija kao skafander, najbolji je izbor za skijanje. Također, preporuča se oblačenje u slojevima pa nije loše ponijeti pamučnu odjeću i donje rublje u kojem ćete se osjećati toplo, a ne promrzlo. Svakako se pobrinite da imate nekoliko kombinacija za promjenu kako ne biste završili mokri ispred kamina pokušavajući osušiti odjeću ili čarape.

skijanje 1

Modni dodaci ili modni pomagači?

Osim temperaturom, odlazak na skijanje ne razlikuje se ni po čemu od odlaska na plažu. Svakako trebate imati dobre sunčane naočale koje će vas obraniti od ultraljubičastih zraka koje na visini imaju daleko jači utjecaj na oči i kožu.

Nemojte zaboraviti ni kremu sa zaštitnim faktorom, te svakako lip-balm za usnice zbog vjetra koji će ih sigurno osušiti.

Ne pijte alkohol

Koliko god bili u iskušenju da s ekipom popijete koju čašicu prije odlaska na skijanje, svakako to preskočite jer alkohol i skijanje jednostavno nisu kombinacija koju biste htjeli probati.

Dolazak u formu kao priprema za skijanje

Skijanje je jedan od najzahtjevnijih sportova, stoga morate pripremiti i svoje mišiće prije puta. Preporuča se priprema od nekoliko mjeseci prije puta, međutim, čak i par tjedana može biti dovoljno da se dovedete u formu. Koncentrirajte se na mišiće nogu i aerobik. Savjet - čak i dnevne šetnje mogu vas dovesti u kondiciju za skijanje!

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam