Nema sumnje, dojenje je najbolji izbor za vašu bebu. Zato ćemo vas u odluci da svom djetetu osigurate što kvalitetnije mlijeko dati nekoliko savjeta koji će vas podsjetiti što vam je činiti.voce-raz-za-tekstJedite raznovrsno! Bilo da ste tek saznali da ste u drugom stanju ili to znate već neko vrijeme, obogatite svoju prehranu cjelovitim žitaricama, orasima, sjemenkama, tofuom, voćem, povrćem, vodom i mliječnim proizvodima. Za to ste se vjerojatno već i pobrinuli vodeći računa o djetetovom razvoju u utrobi, ali nije na odmet ponoviti. Svakako se preporuča uzimanje dodatka omega 3 masnih kiselina i izbjegavanje hrane tretirane pesticidima.

Od početka se priremite na neugodnosti koje vam dojenje može donijeti. Ispucale i bolne bradavice, upale dojke, bol kod dojenja samo su neke od njih. S čim god da ste se sureli nemojte da vas obeshrabri. Iako zvuče strašno, svi ti problemi mogu se riješiti. 

Bol u bradavicama može biti uzrokovana lošom tehnikom dojenja. Ako vam se čini da dijete ne siše dobro, pokušajte to ispraviti. Provjerite da li su za vrijeme hranjenja djetetova usta širom otvorena, vidite li mu jezik kada mu lagano povučete donju usnu i da li su mu usnice izvijene prema van. Tako bi dojenje trebalo izgledati i teći bez problema.

MRVA 4

- nabrekle bradavice riješit ćete laganom masažom i toplim oblogama. A led će vam pomoći ako je bradavica bolna i na neko vrijeme olakšati hranjenje.

- mijenjanje položaja za vrijeme dojenja može pomoći kada su u pitanju bolne bradavice. Različiti položaji stvaraju pritisak na različitim dijelovima bradavice.

- nakon dojenja možete nanijeti kremu namjenjenu za bradavice koja će ih omekšati i spriječiti pucanje.

- obratite pažnju da nije došlo do infekcije. U tom slučaju obratite s liječniku.

Stvorite mrežu prijeteljica koje doje. Za to će vam najbolje poslužiti internet. Sa novim prijateljicama možete izmjeniti korisne savjete. To vam može dati bolji savjet od žene koja ima s tim osobno iskustvo?
Ako za to imate mogućnosti, najbolje za novorođenče je da ga držite na goloj koži. Vaša tjelesne temperatura pomoći će u regulaciji bebine temperature, a i brzo će početi dojiti. Nedostatak mlijeka može biti problem, zato je osnovno pravilo dijete stavljati na prsa što češće i što duže. Čestom stimulacijom dojka će proizvesti više mlijeka.
Izbjegavajte umetke za grudnjak, korištenje sapuna i alkohola, neadekvatne pumpice i skidanje djeteta s dojke, a da prethodno niste oslobodili pritisak između djetetovih usta i dojke. To se radi na način da u kut djetetovih usta stavite prst i lagano izvučete bradavicu.

MRVA 3 

Uživajte! To je vjerojatno stvar koju će beba najviše osjetiti. Kad je dojenje u pitanju stres pokušajte potpuno izbjeći!

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam