Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori sredinom je rujna predstavila atraktivnu monografsku izložbu Tisje Kljaković Braić pod nazivom "Spomenik živom čoviku" kojom, nakon dvadeset godina predanog rada, ova renomirana autorica prikazuje presjek svog djelovanja izborom najboljih i najkarakterističnijih djela.

Tisja Kljakovic Braic Spomenik zivom coviku 1

Tisja Kljakovic Braic Spomenik zivom coviku 2

Izložba predstavlja radove iz prve faze art brut slikarstva, kao i lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteže te ponešto plakata i knjiga. Izloženo je 155 slika, 12 skulptura i 57 crteža iz ciklusa “Oni”. Tijekom dvadesetak godina slikarskog djelovanja autorica je prolazila različite faze stvaralaštva. U početku je bila bliskija informelu, odnosno art brutu - slikarstvu snažne ekspresije koje, u njenom slučaju, karakteriziraju velike crne reljefne površine. No, od 2009. godine slike Tisje Kljaković Braić postaju svjetlije i vedrije, a velike crne površine zamijenile su bjeline. Bliskost primitivističkim formama ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na crtežima, kao i u slikarstvu.

Tisja Kljakovic Braic Spomenik zivom coviku 3

Autorica je svoju otvorenost, nesputanost, iskrenost i duhovitost odlučila izražavati kroz jednostavne linije i oblike, kao i suženu paletu boja - pretežno akromatski kontrast crnih i bijelih površina. Grubom reljefnošću drvenih letvica koje lijepi na slike i premazuje bojom ili katranom, kao i dodavanjem najrazličitijih predmeta ili njihovih dijelova, stvara kontraste s fragilnošću i nježnošću likova te kreira poetične ugođaje koji su bliski i razumljivi publici.

Tisja Kljakovic Braic Spomenik zivom coviku 4

Tijekom dva desetljeća slikarskog rada teme slika Tisje Kljaković Braić nisu se mnogo mijenjale. Dvijetisućutih su to bili aktovi i slike individualnih figura, često ispunjene tišinom i stanovitom količinom egzistencijalne tjeskobe. U drugom desetljeću stvaralaštva događale su se promjene koje su se logički nadograđivale na ranije desetljeće. Uz prikaze samostalnih figura, sve je više slika ljubavnih parova. Više je ironije i humora, u prizorima je u većoj mjeri naglašena narativnost, a češći su i motivi koji pokazuju društvenu angažiranost kao i sliku čovjeka današnjice. Nemojmo zaboraviti ni knjige koje se prodaju u nakladama na kojima joj velika većina književnika može zavidjeti...

Tisja Kljakovic Braic Spomenik zivom coviku 5 Tisja Kljakovic Braic Spomenik zivom coviku 6

Ovom je izložbom Tisja Kljaković Braić ponovno pokazala kako stvaralaštvom slavi život i svakom slikom priča jednu priču, naglašavajući radost življenja u neizmjernom broju čudesnih trenutaka kojima često dozvoljavamo da nam lako promaknu. Njezin rad publika nedvojbeno prepoznaje i cijeni, a izložba "Spomenik živom čoviku" autora Frane Dulibića i kustosice Valentine Bach u Galeriji Klovićevi dvori dokazala je sve navedeno...

Više pogledajte u video reportaži:

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam