Kada govorimo o ljubimcima, najčešće se priča o psima i mačkama. Međutim, postoji još puno životinjica koje mogu biti odlični ljubimci, a u tom rangu u samom vrhu su definitivno ptice. One su zabavne, nije ih komplicirano držati i ne prave toliko nereda koliko biste mislili.

Ptice nisu na najboljem glasu u svijetu ljubimaca. Mnogi misle da su prljave i naporne i da je bolje da su u divljini. Međutim, ptice mogu biti divni ljubimci. Ustvari, one su savršeni ljubimci za osobe koje vole interakciju, a ne mogu ili ne žele imati tipičnog ljubimca psa ili mačku.

2021. She.hr ptice 01

Inteligentne su
Reći nekome da ima ptičji mozak je možda uvreda, ali ptice su, zapravo, među najinteligentnijim stvorenjima u životinjskom svijetu. One su simpatične i inteligentne, a mnoge od njih, kao što su afrički sivi papagaj, žako, papigice tigrice, kakadu, vrane i druge, mogu i naučiti govoriti, odnosno imitirati ljudski govor. A to pak je nešto s čime se nijedna druga životinja ne može pohvaliti.

U pravilu, ne treba im previše brige
I ovo ovisi o vrsti ptice jer je nekima potrebno dosta brige i bavljenja njima. No, ne toliko koliko je potrebno za psa ili mačku - ne morate ih voditi u šetnju, naučiti da ne obavljaju nuždu ili ih zabavljati. Ptice su veoma "higijenski osviještene" životinje - one se svakodnevno same čiste, pa nećete imati brige s pranjem u kadi ili vođenjem na šišanje. Isto tako je i puno lakše očistiti krletku negoli mačju posudu s pijeskom.

Uzdržavanje nije skupo
Kod nabavke ptica cijene jako variraju od papige tigrice, koje su najjeftinije do većih i rjeđih ptica. I rasni psi i mačke znaju poprilično koštati. Međutim, pticama je potrebno puno manje hrane i vode na dan. Uz specijaliziranu hranu iz dućana za ljubimce one mogu jesti voće i povrće. Samo im nemojte davati avokado, sjemenke jabuka, luk, čokoladu ili gljive jer su te namirnice veoma štetne za naše male pernate prijatelje. Uz nabavku ptice i hrane, morat ćete nabaviti i krletku.

Savršene za male prostore
Ako imate jako maleni stan, pas ili mačka možda nisu najbolja opcija – jer naprosto nemate dovoljno mjesta za trčkaranje i igru. Taj problem s pticom nemate - njima je dovoljna i njihova krletka.

2021. She.hr ptice 02

Duže žive
Ptice generalno gledajući imaju duži životni vijek od ostalih kućnih ljubimaca. Iako neke žive manje ili jednako kao i psi ili mačke, neke vrste ptica i papiga mogu živjeti i preko 100 godina - amazonke i sive afričke papige oko 50 godina, kakadu preko 65, crveno-modra ara (macao) preko 80 godina.

Druželjubive i zabavne
Ptice su društvene životinje i mogu se za svog vlasnika vezati više nego psi i mačke. Uz pravilan odgoj i dosta posvećivanja vremena, možete ih naučiti i kojekakvim trikovima (osim pričanja) kojima će zabavljati vas i sve koji vam dođu u posjetu.

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam