Sastojci :
- 1 kg brašna,
- 3 kockice svježeg kvasca,
- 25 dg šećera,
- 20 dag maslaca,
- 5 jaja,
- 4 žutanjka,
- 1 limun,
- 1 naranča,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 vanilij šećera,
- 1 mala žlica soli,
- 1 žlica ruma,
- 1 žlica maraskina,
- 1 žlica vina (prošek),
- 5 dcl mlijeka
Priprema:
U mlakom mlijeku s dvije žlice šećera otopite kvasac i ostavite ga da odstoji. Izradite srednje tvrdo glatko tijesto od pjenasto izmiksanih jaja sa šećerom u koja umiješate izrađen maslac i izmiksate. Dodajte sitno narezane korice limuna i naranče. Dodati rum, maraskino, prošek i vanilin šećer. Dodajući brašno s praškom za pecivo, sve dobro umijesiti, dolivajući otopljeni kvasac s mlijekom. Tijesto ostavite da odstoji. Odstajalo tijesto premijesiti i podijeliti na tri dijela. Svaki dio ponovno premijesiti. Oblikovati pogače i rasporediti ih u dublji pouljen i pobrašnjen pleh. Peći u zagrijanoj pećnici.
Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!
Sastojci:
- 500 g cvjetače,
- 200 g poriluka,
- 1 vezica peršina,
- 100 ml vrhnja za kuhanje,
- 100 g mrkve,
- 2 žličice gusnella,
- 1 žlica Vegete,
-naribani muškatni oraščić
- 20 g maslaca
Priprema:
Cvjetaču, mrkvu i poriluk narežite na veće komade i stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Kuhajte 15 minuta i pred kraj dodajte peršin. Povrće ocijedite i još toplo usitnite u električnoj sjeckalici, dodavajući malo tople vode u kojoj se kuhalo povrće. Usitnjenom povrću dodajte oko 700 ml vode, Vegetu, muškatni oraščić, maslac i kratko prokuhajte. Vrhnje pomiješajte s Gussnelom, umiješajte u juhu i kratko prokuhajte. Juhu poslužite s kockicama popečenog kruha.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Sastojci:
Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna i jaja te ga dobro razvaljajte i potom izrežite na rezance oko 5 mm debljine. Nakon toga ih kuhajte u vodi koju ste prethodno posolili. Kuhane rezance stavite u toplu zdjelu, dodajte vrhnje, maslac i parmezan te neko vrijeme miješajte. Na kraju naribajte tartufe i poslužite dok je toplo.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Sastojci:
Priprema:
Umijesite tijesto sa svim navedenim sastojcima u multipraktiku ili ručno. Nakon što ste ga zamjesili stavitie ga u hladjak da odstoji od 30 minuta do sat vremena. Narežite glavicu luka na male komadiće i propržite je malo na maslinovom ulju. Na luk stavite narezani poriluk, šampinjone i crvenu papriku te prodinstajte. Uzmite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u zdjelu koja ima 20cm promjera. Tijestom obložite i rub posude do 3 cm, te vilicom izbodite tijesto. Tako prodinstano povrće zalite preko tijesta. Zatim napravite smjesu od izmučkanih jaja, slatkog vrhnja (netučeno), soli, papra i vegete stavite po želji te zalijte po vrhu. Po površini još posipajte malo poriluka koji si ostavite za ukras nakon rezanja i možete nadodati goude sira. Sve staviti peći oko pola sata dok tijesto ne dobije rumenu boju. Kiš možete poslužiti topao i hladan, a uz njega kao dodatak možete servirati domaći sir i vrhnje.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Sastojci:
- svježi sir – 500 g
- griz – 2 jušne žlice
- smeđi šećer – 3 jušne žlice
- grožđice – 100 g
- sol – ½ čajne žličice
- rastopljeni maslac – 2 jušne žlice, plus 1 žličica za premazivanje forme za pečenje
- vanilija šećer – 1 vrećica
Priprema:
Mnogi nutricionisti smatraju svježi sir idealnom namirnicom, a mi vam donosimo zdravi i jednostavni recept upravo sa svježim sirom. Sve navedene namirnice samo promiješajte i premjestite u formu za pečenje (koju ste prethodno premazali s maslacem i posipali krušnim mrvicama). Nakon što ste pećnicu zagrijali na na temperaturi ~180°C, dovoljno je peći 25-30 minuta, ili dok kolač ne dobiju zlatno-smeđu boju. I to je to! Narežite i poslužite topli kolač od svježeg sira sa grizom i grožđicama.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Sastojci:
- 20 dag mariniranog seitana
- 15 dag svježeg tofua
- 2-3 manje tikvice
- 2 dl bijelog vina
- 1 crveni luk
- 4 češnja češnjaka
- 2 žličice svježeg bosiljka
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1/2 žličice svježeg ružmarina
- 1/2 žličice svježeg origana
- 2 žlice krušnih mrvica
- sol
- papar
Priprema:
Seitan sitno isjeckajte i pržite na maslinovom ulju. Tikvice prerežite po dužini i parite 5 do 10 minuta s unutarnje strane. Sredina nakon toga treba niti mekana, a tikvica izvana čvrsta. Osušite ih, a zatim meso tikvice izdubite. Sitno nasjeckajte crveni luk, češnjak, bosiljak, ružmarin i origano. Tome dodajte izmrvljeni tofu, pire od rajčice, krušne mrvice, sol i papar. Sve dobro izmješajte i nadjenite tikvice. Bijelo vino ulijte u posudu za pečenje, tikvice položite na koru i pecite poklopljeno oko 35 minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Sastojci za 4 do 6 osoba:
Za prhko tijesto:
- 150 g krumpira
- 250 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 125 g maslaca
Za nadjev:
- 550 g šampinjona
- 100 g vrganja
- 2 manje glavice luka
- 1 žlica maslaca
- 200 ml milerama
- 100 ml vrhnja za šlag
- 2 jaja
- sol
- ½ žličice bijelog papra
Za posipavanje:
- 150 g naribanog sira ementalera
- 150 g natrgane mozzarelle
Priprema:
Krumpir skuhajte, ohladite i vrlo sitno naribajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, omekšali maslac i umijesite tijesto koje ostavite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena. Gljive operite i samo glavice narežite na tanke listiće. Sitno narezani luk popecite na malo maslaca. Dodajte pripremljene gljive i nastavite pirjati uz povremeno miješanje gljive u potpunosti ne omekšaju. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na debljinu oko 5 mm. Potom tijesto stavite u okrugli protvanj promjera 26-28 cm. Lim obložite sa svih strana tijestom, a na tijesto ravnomjerno rasporedite pirjane gljive. Mileram, vrhnje, jaja, sol i papar dobro izmiješajte i prelijte preko gljiva. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta. Smanjite temperuturu na 200°C i pecite još oko 30 minuta. Pet minuta prije kraja pospite naribanim sirom ementalerom i natrganom mozzarellom.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Sastojci:
- svinjski vrat
- korjenasto povrće
- bijelo vino
- voda
- sol
- papar
- dimljena crvena paprika
- ružmarin
- lovor
- naranča
- đumbir
- svinjska mast
Priprema: Marinirati svinjski vrat začinima te dodati korijenasto povrće, naranču i đumbir. Potom ga namazati svinjskom masti, staviti u zdjelu i zaliti bijelim vinom te staviti u frižider da se marinara najmanje 48 sati uz povremeno okretanje.
Pečenje: U dublju tepsiju stavimo meso uz sve dodatke iz marinade. Dolijemo vodu da skoro u potpunosti prekrije meso, pokrijemo tepsiju folijom te stavimo peći 12 sati na 110°C. Nakon 12 sati otkrijemo tepsiju te dodatno zapečemo meso na 150°C još sat vremena, uz povremeno poljevanje umakom. Nakon 13 sati pečenja meso se na dodir mora raspadati. Reducirati umak od pečenja jer ćemo ga poslije koristiti kao preljev za sendviče!