PORTO - GROŽĐE I KLINČIĆ
Sastojci (za 2 litre):
1 limun
1 l crvenog porta
1 l soka od grožđa
2 štangice cimeta
6 klinčića
5 žlica smeđeg šećera
8 žlica grožđica
Priprema:
Limun oprati vrućom vodom i izrezati na ploške; ploške limuna zajedno s portom, sokom od grožđa, štangicom cimeta i klinčićem staviti u lonac i na laganoj vatri zakuhati. Smeđim šećerom zasladiti i pustiti da se arome razviju, zatim procijediti, te u čaše staviti po malo grožđica i zaliti punčom.
Englezi već tradicionalno ovaj slatki i zdravi desert pripremaju za Božićno slavlje!
Sastojci:
100 g mrkve
200 g celera
200 g luka
1 kg telećih obraza
sol, papar
7 žlica ulja
20 g maslaca
1 lovorov list
1 češanj češnjaka
1 žlica koncentrat rajčice
300 ml crvenog vina
300 ml telećeg temeljca
Priprema:
Mrkvu, celer i luk narezati na kockice, a obraze obrisati papirom i posoliti
Tri žlice ulja zagrijati u loncu te meso zapeći 5 do 10 minuta; zatim izvaditi iz lonca, izliti ulje te ponovno staviti svježe ulje i maslac; luk zapeći 3 do 4 minute, dodati mrkvu i celer te još 5 minuta peći. Dodati lovorov list, meso i češnjak, te zatim još malo zapeći; koncentrat rajčice dodati pod stalnim miješanjem i malo zapeći, te zaliti sa 150 ml vina i reducirati, a ostatak vina dodati i ponovno reducirati, te zatim zaliti temeljcem i vodom da se pokrije masa. Pokriti lonac, zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva i staviti da se lagano pirja 90 minuta. Dok se pirja, meso je potrebno bar jednom okrenuti. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da miruje 15-tak minuta i servirati.
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa,
- 10 dag suhog mesa,
- 6 dag suhe slanine,
- 1 kobasica,
- 20 dag svinjetine,
- 2 glavice luka,
- 1 žlica vegete,
- 5 dag masti,
- 2 dl suhog bijelog vina
Priprema:
Na dno veće posude stavite suho meso izrezano na komadiće i polovicu kiselog kupusa kojeg ste prethodno po potrebi oprali. Na kiseli kupus složite slaninu, svinjetinu i kobasicu. Zatim dolazi red izrezanog luka pa preostali kupus. Sve pospite vegetom i s pola litre vode, a za kraj dodajte vino. Posudu prekrije pergament-papirom ili folijom, zavežite i stavite oko 2 i pol sata u pećnicu ili kuhajte na nižoj temperaturi na štednjaku. Uz ovo jelo kao predjelo predlažemo kuhani krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Slanina i poriluk u ovoj kombinaciji odlični su zalogajčići za večeru ili kada vam dođu gosti. Za pripremu će vam trebati oko 45 minuta. Ako nemate Gaudu, stavite neki drugi sir.
Sastojci:
300 g slanine
3 poriluka
2 dl mlijeka
1 1/2 šalica vrhnja za kuhanje
2 jaja
2 žumanjka
2 žlice timijana
žličica soli
1/2 žličice papra
1/4 žličice muškatnog oraščića
Tijesto:
100 g gaude
šalica brašna
prstohvat soli
80 g maslaca
jaje
3 žlice vode
Priprema:
Ispržite slaninu na tavi bez masnoće. Stavite je na papirnate ručnike i ocijedite 2/3 masnoće. Na ostatku masnoće pirjajte poriluk narezan na tanke kolutiće dok ne omekša pa maknite s vatre. U zdjeli pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, jaja, žumanjke i začine te dodajte poriluk i nasjeckanu slaninu. U multipraktiku izmiksajte sir, dodajte brašno i sol i pulsirajte dok sir ne postane sitan. Dodajte omekšali maslac i miksajte dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. lzvadite smjesu u zdjelu i dodajte jaje i dvije do tri žlice vode te zamijesite rukama u tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenjoj površini i podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio i izrežite čašama. Isto napravite i s ostatkom tijesta. Tijesto utisnite u namašćeni kalup od muffina, nadjenite i pecite oko 25 minuta na 200°C.
Dobar tek!
Autor: Skuhatćute
Izvor: 24sata.hr
Sastojci:
150g tagliona
70g vrganja
½ glavice luka
sol
papar
temeljac
Priprema:
Pirjamo luk na tavici te unutra dodajemo narezane vrganje. Vrganje lagano sortiramo na tavi te dodajemo malo temeljca, na kraju začinimo sa soli i paprom. Kada tjestenina bude kuhana stavljamo u tavicu te ostavljamo još jednu minutu na vatri da se okusi spoje.
Kesten krema - sastojci:
- 3 žutanjka
- 3 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 250 g kesten pirea
- žličica vanili ekstrakta
- žličica zacappa ruma (ili neki drugi po želji)
Priprema:
Žutanjke i šećer miksati, kada se razradi dodati pire od kestena, ekstrakt vanilije i rum te završiti s tvrdo tučenim bjelanjcima. Kalupirati po zelji za mogućnost glazure.
Spužva od bijele čokolade - sastojci:
- 60 g bijele čokolade
- 110 g jaja
- 40 g šećera u prahu
- 10 g glatkog brašna
- žličica vanili ekstrakta
Priprema:
Miksati jaja i šećer pjenasto, dodati rastopljenu čokoladu, vaniliju i brašno. Smjesu proći kroz sito i staviti u sifon. Puniti termo čaše i završiti u mikrovalnoj na 55 stupnjeva, 700 W.
Čokladni biskvit za podlogu - sastojci:
- 125 g maslaca
- 125 g šećera
- 110 g bademovog brašna
- 70 g tamne čokolade
- 25 g brašna
- 130 g jaja
Priprema:
Miksati maslac i šećer, dodati brašno ,čokoladu i jaja u nekoliko navrata (lagano tučena)...peći na 170 stunjeva, 10 minuta.
Kristalizirano lisnato - sastojci:
- šećer u prahu
- lisnato tijesto
Priprema:
Koristiti šećer u prahu umjesto brašna. Kada se razradi tijesto, posipati obilno šećerom u prahu, prekriti papirom za pečenje te preko toga staviit još jedan lim za pečenje kako bi se dobile pravilne linije. Peći na 180 stupnjeva, 12 minuta.
Bijela glazura - sastojci:
- 150 g šećera
- 100 g vrhnja za kuhanje
- 140 g vode
- 175 g bijele čokolade
- 10 g želatine (6 listića)
Priprema: Ista kao i kod čokoladne glazure.