Kulinarski recepti

Sastojci:
- 500 gr filea lososa
- 5 dl bijelog vina
- 7 žlica ulja
- 5 žlica umaka od soje
- 30 dag graška u mahunama
- 5 dag oljuštenog kikirikija
- 1/2 žličice samljevenog đumbira
- 1/2 žlicice ljute mljevene paprike
- 4 žlice octa
- jedna žlica šećera
- jedna žlica gustina
- češanj češnjaka
- sol

losos-za-tekst

Priprema:

Losos operite i isjeckajte na komade. Umak od soje, đumbir, ocat, ulje, gustin, šećer i mljevenu papriku dobro pomiješajte. Oljuštite češnjak i dodajte u marinadu. Filete ostavite da leže u marinadi 10 minuta. Grašak očistite, nasjeckajte i kuhajte u slanoj vodi 10 minuta. Nakon toga isperite ga i ostavite da se cijedi. Na tavi zagrijte ulje i pržite losos otprilike 4 minute, a zatim izvadite iz tave. Grašak i kikiriki pržite u ulju. Tjesteninu skuhatje u slanoj vodi i procjedite. Pospite je marinadom, dodajte vino, povrće i ribu. Začinite i poslužite toplo.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 80 dag cvjetova brokule
- 80 dag purećega bijelog mesa
- 10 dag dimljene slanine
- 3 žlice riže
- 2 kisela krastavčića
- 1 žličica pirea od rajčice
- 1 žličica senfa
- sol
- papar
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice suncokretova ulja
- 2 žlice maslaca
- 2 dcl suhoga bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sitno sjeckanog peršinova lišća
- 2 žlice brašna

brokula2-za-tekst

Priprema:

Puretinu narezati na 8 odrezaka, lagano istanjiti batom za meso i posoliti. Rajčicu i senf pomiješati, pa premazati jednu stranu mesa. Slaninu narezati na kockice, pa popržiti na maslacu, dodati na kockice narezane krastavce i dobro ispranu rižu. Sve pirjati dodajući vodu i vino, da se riža prokuha 10-15 minuta. Malo ohladiti, pa puniti odreske. Saviti ih i pričvrstiti čačkalicom. Naglo ih popržiti na dijelu maslaca i ulja, uvaljane u brašno, tako da poprime zlatnu boju sa svih strana. Složiti ih u posudu za kuhanje, podliti vinom i prokuhati ih 10-15 minuta. Za to vrijeme prokuhati cvjetove brokule 10 minuta u kipućoj vodi. Izvaditi. Na maslinovu ulju kratko popržiti sitno sjeckani češnjak i peršin, pa politi po brokuli. Oko brokule složiti savitke i njih preliti umakom u kojima su se pirjali. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

.

Sastojci:

- 3 duguljaste tikvice,

- 15 dkg pileće ili pureće šunke,

- 0,5 l mlijeka,

- 20 dkg maslaca,

- 3 žlice oštrog brašna,

- sol, papar,

-1 žlica parmezana,

- 1 žličica hrena,

- 1 žličica sirnog namaza,

- prstohvat vlasca

tikvice_za_prilog

Priprema:
Tikvice operite, prerežite po duljini te izdubite meso. Tikvice stavite u kipuću vodu (nije potrebno soliti) i kuhajte 3 minute. U međuvremenu nasjeckajte izdubljeno meso tikvice te šunku na male kockice. Na rastopljenom maslacu prepržite brašno (lagano – ne smije potamniti), posolite i popaprite te lagano uz miješanje dodajte mlijeko. Bešamel mora biti dosta gust. Nakon što se počne zgušnjavati dodajte sirni namaz, parmezan i žličicu hrena i miješajte kako bi se sve sjedinilo. Odmah dodajte meso tikvica i šunku i nakon 1 min maknite s vatre. Blanširane tikvice stavite u namašćeni pekač napunite nadjevom od bešamela. Tikvice stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200C i pecite 25-30 minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 80 dag oslića narezanog na komade
- 4 krumpira
- 4 mrkve
- 2 poriluka
- 2 rajčice
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka - 4 peršinove grančice- lovorov list
- ružmarin
- majčina dušica
- 1,5 dcl bijelog vina
- 2 žlice ulja
- sol
- papar


Priprema:
Ribe operite i dobro obrišite, te ih stavite na hladno. Poriluk narežite na veće komade i svaki dva puta uzdužno zarežite, da se dolje na krajevima drži zajedno. Komade poriluka vrlo pažljivo isperite pod mlazom hladne vode, jer među listovima vrlo često ima zemlje. Mrkve očistite. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Zatim oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak. Ukoliko su rajčice svježe, pofurite ih da lakše ogulite kožu, ili uzmite oguljene iz konzerve. Narežite ih na kriške, vadeći pritom koštice.

 U loncu zagrijte ulje, pa na niskoj temperaturi 5 minuta zajedno pecite luk, češnjak, mrkve i poriluk. Potom dodajte rajčice i pirjajte još 2 minute (to vrijedi za svježe rajčice, ako ste stavili one iz konzerve treba samo malo prigrijati). Dodajte začinsko bilje. Zalijte vinom, te dolijte još 1,5 litru vode. Posolite i popaprite. Kada provrije, smanjite temperaturu da pomalo kuha 15 minuta. Nakon toga primiješajte krumpir i nastavite kuhati još 15 minuta. Provjerite i po potrebi dotjerajte okus, dodajte nasjeckani peršin i kuhajte još 5 minuta. Juhu ocijedite i poslužite posebno, a ribu i povrće poslažite na zagrijani pladanj i odmah poslužite.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

pljukanci - 0,20 kg

šparoge - 0,20 kg

cherry rajčica 0,05 kg

tikvica - 0,05 kg

sol - 0.001 kg

maslac - 0,02 kg

temeljac - 0,10 l 

pljukanci-proljetni_umak
Priprema:

Pljukance skuhati u zasoljenoj vodi al dente. Rastopiti maslac i na njemu lagano sotirati šparoge i tikvice. Lagano podliti s temeljcem. Dodati pljukance te sotirati dok se temeljac ne iskuha, tj. obloži tjesteninu i povrće. Na kraju dodati cherry rajčicu i poslužiti toplo. 

Dobar tek vam želi www.svijet-ljepote.hr !

 Sastojci:
- 1 pile
- 4 krumpira
- 20 dag šampinjona
- 1 svježa crvena paprika
- 1 svježa zelena paprika
- četiri režnja češnjaka
- luk
- sol
- papar
- maslinovo ulje

Priprema:
Piletinu posolite i popaprite, te premažite maslinovim uljem. Gljive prepolovite, na krupnije komade razrežite paprike i luk, a krumpir ogulite, te također narežite na četvrtine. Zatim narezano povrće začinite. Sve zajedno, meso i povrće, stavite u vatrostalnu posudu i pomiješajte. Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite prekriveno aluminijskom folijom oko 40 minuta. Povremeno možete zalijti vinom. Na kraju maknite foliju i zapecite. Možete poslužiti uz zelenu salatu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

- 2 veće šnite kruha, 
- 1 rajčica,
- 10 dkg mozzarele
- 3 dkg crnih maslina,
- 1 režanj češnjaka


Priprema:

Kruh ispecite na grill tavi ili u pećnici, dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim ga istrljajte češnjakom. Rajčicu i mozzarelu isjecite na kockice, masline na kolutiće te izmješajte i posolite po želji. Smjesu rasporedite po kruhu i još malo stavite u pećnicu dok se mozzarela ne istopi. Brusketi su idealni kao predjelo, a mogu se poslužiti i kao dodatak glavnom jelu!

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

brusketi

 Sastojci:
- 30 dag šunke
- 6 dag maslaca + 2 dag za posudu
- 6 dag brašna
- 3 dcl mlijeka
- 5 dag naribanog sira
- 4 jaja
- mrvice za posudu
- sol
- papar

 Priprema:

Posudu za nabujak obilno namažite maslacem, pa pospite mrvicama. Zatim sitno nasjeckajte šunku...

Za bešamel umak u dubljoj tavici zagrijte 6 dag maslaca i dodajte 6 dag brašna. Miješajte na niskoj temperaturi da ne potamni. U svijetli zapržak potom u tankom mlazu ulijte 3 dcl mlijeka. Miješajte još 10 minuta, i dalje na laganoj vatri, dok ne dobijete gusti bešamel umak. Zatim umak maknite sa štednjaka, te primiješajte naribani sir. Posolite i popaprite.
Kad se umak bešamel malo ohladi dodajte mu žutanjak. Kad se stopi, dodajte drugi, opet dugo miješajte, potom dodajte treći i četvrti, redom jedan za drugim. Na kraju od malo posoljenih bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Primiješajte umaku tako da stalno zahvaćate smjesu s dna prema gore. Ulijte u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 210 Celzijevih stupnjeva. Najprije pecite 20-25 minuta, pa smanjite na 190 stupnjeva i pecite još 10-15 minuta. Ne otvarajte pećnicu dok se nabujak peče i odmah ga iznesite na stol da ne splasne.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam