Kulinarski recepti

Sastojci:

- 200 g korjenastog povrća,

- 1,5 l vode,

- 2 žlice maslinovog ulja,

- 3-4 zrna papra,

- 1 rajčica,

- 1 žlica Vegete,

- list peršina,

- list lovora,

- 600 g škarpine,

- 2-3 žlice kvasine,

- 50 ml soka od rajčice,

- 120 g kuhane riže

juha_skarpina

Priprema:

Korjenasto povrće ogulite i narežite na veće komade. U odgovarajuću posudu stavite vodu, maslinovo ulje, očišćeno povrće, list lovora, zrna papra, svježu rajčicu, Vegetu, list peršina i celera. Sadržaj u loncu zakipite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Nakon toga stavite očišćenu škarpinu, kvasinu, sok od rajčica i juhu nastavite kuhati na laganoj vatri još oko 15 minuta. Kuhanu ribu izvadite, očistite od kostiju, a juhu procijedite.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


 Sastojci:

- 250 g riže
- 200 g mladog boba
- 200 g očišćenih repova kozica
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol i papar
- parmezan po želji

rizoto_s_kozicama_i_bobom

Priprema:

Za početak, upalite vatru i ulijte povrtni temeljac u lonac te ostavite da zavrije, dok u drugom loncu dodate dvije žlice maslinovog ulja, sjeckani luk, češnjak i malo soli te na laganoj vatri pržite dok sve ne omekša. Zatim dodate rižu i kratko je popržite kako bi upila masnoće. Potom sve polijete bijelim vinom, popaprite po želji i dalje kuhate miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem iz drugog lonca. Nakon otprilike 10-ak minuta kuhanja dodajte mladi bob i očišćene repove morskih kozica, te kuhajte i dalje miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem. Nakon što se riža dovoljno skuha, ugasite vatru i za kraj dodajte žlicu maslinovog ulja.
Poklopite lonac i ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta, a za posluživanje pospite parmezanom. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Sastojci:
- 1 kg škampa
- 2 češnja češnjaka
- par listova peršina
- vrhnje za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- malo maslinovog ulja
- sol
- papar 

skamp-tjest11

Priprema:

U tavi zagrijete maslinovo ulje, na njega stavite škampe i lagano dinstajte. Kada su škampi pri kraju, nasjeckajte češnjak i peršin i dodajte škampima. Kratko dinstajte i dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino i začine. Kada provrije pustite da na laganoj vatri bude još par minuta. Prethodno skuhanu tjesteninu ili zelene rezance ocijedimo i pomiješamo sa škampima. Jelo možemo poslužiti uz salatu od rukole i cherry rajčica.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 4 orade
- 1,5 kg krumpira
- 2 dl bijelog vina
- 3 češnja češnjaka
- 15 dag maslaca
- 3 suha lovorova lista
- peršin
- sol, papar

riba-re1

Priprema:
Ribu očistimo i dobro posolimo. Krumpir izrežemo na kolutove i posložimo u posudu za pečenje u koju smo predhodno stavili maslinovo ulje i lovorov list. Na to složimo ribu i pečemo u pećnici. Nakon 40 minuta na ribu stavimo komadiće maslaca i pospemo sa češnjakom i peršinom, nakon čega pečemo još 15-ak minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:

- 1 kg škarpine,

- 3-4 žlice limunovog soka,

- 2 žlice Vegete mediteran
- 1 kg krumpira
- 200 g svježe crvene paprike 
- 100 g luka
- 100 g zelenih maslina
- 200 ml bijelog vina
- 3 češnja češnjaka

mirisna_skarpina

Priprema:

Ribu očistite, operite, nakapajte limunovim sokom, pospite žlicom Vegete mediteran i ostavite stajati oko pola sata. U vatrostalnu posudu na malo ulja stavite pripremljenu ribu, krumpir narezan na veće komade, narezanu crvenu papriku, luk i masline. Pomiješajte maslinovo ulje, vino, žlicu Vegete mediteran i češnjak narezan na listiće, pa time prelijte povrće i ribu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 275 g čokolade,
- 1 žlica šećera u prahu,
- 2 žlice ruma,
- 3 jaja,
- 200 ml slatkog vrhnja

mousse_od_cokolade1


Priprema:

Rastopite čokoladu u zdjeli nad vodenom parom. Nakon što je otopite maknite je s izvora topline, te dodajte šećer u prahu, rum i žutanjak pa malo promiksajte. Istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti, pa isto učinite i sa slatkim vrhnjem. Ukoliko želite ukrasiti mousse odvojite 4 žlice tučenog vrhnja za dekoraciju, a ostatak umiješajte u čokoladu. Na kraju oprezno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Mousse rasporedite u 4 zdjelice i stavite hladiti 1-2 sata.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:
- 1 l vode
- 1 velika glavica brokule ili 5 manjih
- 1 žlica vegete
- 2 žlice vrhnja za kuhanje

Priprema:
Odstranite najdeblji dio stabljike brokule, a cvjetiće s tanjim stabljikama i lišćem stavite kuhati 15 minuta u litru vode kojoj ste dodali jednu žlicu vegete.
Zatim brokulu izvadite, izmiksajte je i vratite u vodu. Potom dodajte dvije žlice vrhnja za kuhanje i još malo prokuhajte.
Ne trebate dodatno soliti jer ste dodali vegetu!
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 6 jaja,
- sol, 
- muškatni oraščić,
- 500 g rajčica, 
- 1 glavica luka,
- 4 žlice ulja,
- papar,
- 3 žlice višnjevače,
- peršin

milanski_omlet1

Priprema:
Izmutite jaja, sol i muškatni oraščić. Ogulite koru od rajčice i narežete je na kriške. Na ulju prvo propržite luk, zatim dodate rajčicu i pržite je neko vrijeme na jakoj  vatri. Rajčicu posolite i popaprite, zatim je prelite višnjevačom. Nakon par minuta dodajte jaja. Omlet više puta dignemo vilicom, da bi provjerili da je gotov. Za kraj, na omlet pospemo nasjeckani peršin. Kao prilog ponudite kuhani krumpir i zelenu salatu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam