Kulinarski recepti

Sastojci:
150g tagliona
70g vrganja
½ glavice luka
sol
papar
temeljac

Gastro recepti jesen 2 DOMAĆI TAGLIOLINI S VRGANJIMA

Priprema:
Pirjamo luk na tavici te unutra dodajemo narezane vrganje. Vrganje lagano sortiramo na tavi te dodajemo malo temeljca, na kraju začinimo sa soli i paprom. Kada tjestenina bude kuhana stavljamo u tavicu te ostavljamo još jednu minutu na vatri da se okusi spoje.

Kesten krema - sastojci:
- 3 žutanjka
- 3 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 250 g kesten pirea
- žličica vanili ekstrakta
- žličica zacappa ruma (ili neki drugi po želji)

Priprema:
Žutanjke i šećer miksati, kada se razradi dodati pire od kestena, ekstrakt vanilije i rum te završiti s tvrdo tučenim bjelanjcima. Kalupirati po zelji za mogućnost glazure.

 

Spužva od bijele čokolade - sastojci:
- 60 g bijele čokolade
- 110 g jaja
- 40 g šećera u prahu
- 10 g glatkog brašna
- žličica vanili ekstrakta
Priprema:
Miksati jaja i šećer pjenasto, dodati rastopljenu čokoladu, vaniliju i brašno. Smjesu proći kroz sito i staviti u sifon. Puniti termo čaše i završiti u mikrovalnoj na 55 stupnjeva, 700 W.

Appetit slastice 4

Čokladni biskvit za podlogu - sastojci:

- 125 g maslaca
- 125 g šećera
- 110 g bademovog brašna
- 70 g tamne čokolade
- 25 g brašna
- 130 g jaja
Priprema:
Miksati maslac i šećer, dodati brašno ,čokoladu i jaja u nekoliko navrata (lagano tučena)...peći na 170 stunjeva, 10 minuta.

 

Kristalizirano lisnato - sastojci:
- šećer u prahu
- lisnato tijesto
Priprema:
Koristiti šećer u prahu umjesto brašna. Kada se razradi tijesto, posipati obilno šećerom u prahu, prekriti papirom za pečenje te preko toga staviit još jedan lim za pečenje kako bi se dobile pravilne linije. Peći na 180 stupnjeva, 12 minuta.


Bijela glazura - sastojci:
- 150 g šećera
- 100 g vrhnja za kuhanje
- 140 g vode
- 175 g bijele čokolade
- 10 g želatine (6 listića)

Priprema: Ista kao i kod čokoladne glazure.

Bucnica nas

Iako je bundeva jedan od najstarijih poljoprivrednih kultura, posljednjih se godina na naše stolove vraća u velikom stilu, a znanost sve učestalije dokazuje da nam, od kore do sjemenke, osigurava brojne zdravstvene dobrobiti.

Sastojci:

- 600 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače...)

- 1 glavica luka - 2 mrkve - 200 ml povrtnog temeljca

- 2 lista lovora - 1/2 žličice majčine dušice

- 4 češnja češnjaka

- 1 žlica sjeckanog peršina

- 100 ml milerama

- 100 ml bijelog vina

- 200 g krumpira

- ulje

- sol i papar

Priprema:

Gljive dobro očistite i narežite ih na veće komadiće. Mrkvu narežite na kolutiće, a luk nasjeckajte te na ugrijanom ulju popržite luk dok ne omekša, pa dodajte mrkvu. Ocijeđene i nasjeckane gljive dodajte na tavu te ih dobro popržite. Ubacite češnjaka i čim zamiriše podlijte vinom, te dodajte ostalo začinsko bilje. Sve zajedno polijte povrtnim temeljcem, dodajte isjeckani krumpir, začinite po želji sa soli i paprom. Dodajte na kraju vode da se prekriju svi sastojci. Sve zajedno ostavite da vrije dok krumpir ne omekša. Pred kraj dodajte mileram i sjeckani peršin, te ostavite još jednom da zavrije.

Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Gastro recepti jesen 3 JESENSKA SALATA OD BUČE

Sastojci:
200g buče (1 kriška)
1 šljiva
1 vrganj
1 orah
40g kozjeg sira
50g mlade salate

Priprema:
Buču narežemo na kriške i pečemo u pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva. Serviramo uz mladu salatu, s kozjim sirom, vrganjem, bademima, orasima i šljivama.

Sastojci:
350 g kestena (skuhanih)
1 žlica šećera
50 ml bijelog vina
800 ml povrtne juhe
100 ml vrhnja za kuhanje
korica od jedne naranče
30 g hladnih komadića maslaca

Za okruglicu:
200 g pileće jetre
1 kajzerica
30 g mrvica
1 jaje
1 žlica timijana

sol i papar

PJENASTA JUHA OD KESTENA S OKRUGLICOM OD JETRE

Priprema:

Za okruglice - jetru i kajzericu izrezati na manje kockice, s mrvicama, jajem i timijanom pomiješati, posoliti i popapriti i potom ostaviti sat vremena sa strane.
Za juhu - kestene narezati na male komadiće, maslac rastopiti u teflonskoj tavi, zaliti vinom, te pustiti da malo zakuha; zatim dodati kestene i povrtnu juhu i pustiti da 10 minuta prokuha; dodati vrhnje i koricu naranče te sol i papar, a zatim dodati i maslac te sa štapnim mikserom izmiješati dok se ne zapjeni.
U jednom loncu zagrijati vodu, od jetrene mase napraviti manje okruglice i prokuhati u vodi cca. 10 minuta. Izvaditi i dobro ocijediti, okruglice ispeći na malo maslaca u tavi, juhu servirati u tanjuru, te dodati okruglicu i garnirati s malo svježeg timijana.

Sastojci :
- 500 g svinjetine,
- 2 veće mrkve,
- glavica luka,
- manji celer,
- 4 crvene mesnate paprike,
- žlica sojinih ljuskica,
- velika žlica crnog vina,
- papar i sol,
- ulje za prženje,
- 500 g gotove tjestenine

jesenski_gulas1

Priprema:
Sitno nasjeckate luk, mrkvu i celer naribajte, a papriku isjecite na kockice. Sve zajedno spržite na ulju, zatim dodajte meso i pržite jos nekoliko minuta. Kad meso već bude sprženo zalijte ga s vinom, zatim dodajte sojine ljuskice na sve to. Cijelo jelo začinite po svome ukusu, ako volite ljuće stavite više papra. Kad je sve gotovo sklonite jelo s vatre,a kao prilog možete skuhati tjesteninu. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!



kesten nas

Osim žutim lišćem na pločnicima, našim gradom jesen je zavladala i opojnim mirisom pečenog kestenja. Malo tko ih ne voli tople i pečene uz crno vino ili u raznim slasticama, ali samo neki su dovoljno odvažni da se upuste u pripremu kestena u slanoj varijanti.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam