Kulinarski recepti

Slanina i poriluk u ovoj kombinaciji odlični su zalogajčići za večeru ili kada vam dođu gosti. Za pripremu će vam trebati oko 45 minuta. Ako nemate Gaudu, stavite neki drugi sir.

Sastojci:

300 g slanine
3 poriluka
2 dl mlijeka
1 1/2 šalica vrhnja za kuhanje
2 jaja
2 žumanjka
2 žlice timijana
žličica soli
1/2 žličice papra
1/4 žličice muškatnog oraščića

Tijesto:

100 g gaude
šalica brašna
prstohvat soli
80 g maslaca
jaje
3 žlice vode

recept 1-1

Priprema:

Ispržite slaninu na tavi bez masnoće. Stavite je na papirnate ručnike i ocijedite 2/3 masnoće. Na ostatku masnoće pirjajte poriluk narezan na tanke kolutiće dok ne omekša pa maknite s vatre. U zdjeli pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, jaja, žumanjke i začine te dodajte poriluk i nasjeckanu slaninu. U multipraktiku izmiksajte sir, dodajte brašno i sol i pulsirajte dok sir ne postane sitan. Dodajte omekšali maslac i miksajte dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. lzvadite smjesu u zdjelu i dodajte jaje i dvije do tri žlice vode te zamijesite rukama u tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenjoj površini i podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio i izrežite čašama. Isto napravite i s ostatkom tijesta. Tijesto utisnite u namašćeni kalup od muffina, nadjenite i pecite oko 25 minuta na 200°C.

Dobar tek!

Autor: Skuhatćute

Izvor: 24sata.hr

Sastojci:
150g tagliona
70g vrganja
½ glavice luka
sol
papar
temeljac

Gastro recepti jesen 2 DOMAĆI TAGLIOLINI S VRGANJIMA

Priprema:
Pirjamo luk na tavici te unutra dodajemo narezane vrganje. Vrganje lagano sortiramo na tavi te dodajemo malo temeljca, na kraju začinimo sa soli i paprom. Kada tjestenina bude kuhana stavljamo u tavicu te ostavljamo još jednu minutu na vatri da se okusi spoje.

Kesten krema - sastojci:
- 3 žutanjka
- 3 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 250 g kesten pirea
- žličica vanili ekstrakta
- žličica zacappa ruma (ili neki drugi po želji)

Priprema:
Žutanjke i šećer miksati, kada se razradi dodati pire od kestena, ekstrakt vanilije i rum te završiti s tvrdo tučenim bjelanjcima. Kalupirati po zelji za mogućnost glazure.

 

Spužva od bijele čokolade - sastojci:
- 60 g bijele čokolade
- 110 g jaja
- 40 g šećera u prahu
- 10 g glatkog brašna
- žličica vanili ekstrakta
Priprema:
Miksati jaja i šećer pjenasto, dodati rastopljenu čokoladu, vaniliju i brašno. Smjesu proći kroz sito i staviti u sifon. Puniti termo čaše i završiti u mikrovalnoj na 55 stupnjeva, 700 W.

Appetit slastice 4

Čokladni biskvit za podlogu - sastojci:

- 125 g maslaca
- 125 g šećera
- 110 g bademovog brašna
- 70 g tamne čokolade
- 25 g brašna
- 130 g jaja
Priprema:
Miksati maslac i šećer, dodati brašno ,čokoladu i jaja u nekoliko navrata (lagano tučena)...peći na 170 stunjeva, 10 minuta.

 

Kristalizirano lisnato - sastojci:
- šećer u prahu
- lisnato tijesto
Priprema:
Koristiti šećer u prahu umjesto brašna. Kada se razradi tijesto, posipati obilno šećerom u prahu, prekriti papirom za pečenje te preko toga staviit još jedan lim za pečenje kako bi se dobile pravilne linije. Peći na 180 stupnjeva, 12 minuta.


Bijela glazura - sastojci:
- 150 g šećera
- 100 g vrhnja za kuhanje
- 140 g vode
- 175 g bijele čokolade
- 10 g želatine (6 listića)

Priprema: Ista kao i kod čokoladne glazure.

Bucnica nas

Iako je bundeva jedan od najstarijih poljoprivrednih kultura, posljednjih se godina na naše stolove vraća u velikom stilu, a znanost sve učestalije dokazuje da nam, od kore do sjemenke, osigurava brojne zdravstvene dobrobiti.

Sastojci :
- 500 g svinjetine,
- 2 veće mrkve,
- glavica luka,
- manji celer,
- 4 crvene mesnate paprike,
- žlica sojinih ljuskica,
- velika žlica crnog vina,
- papar i sol,
- ulje za prženje,
- 500 g gotove tjestenine

jesenski_gulas1

Priprema:
Sitno nasjeckate luk, mrkvu i celer naribajte, a papriku isjecite na kockice. Sve zajedno spržite na ulju, zatim dodajte meso i pržite jos nekoliko minuta. Kad meso već bude sprženo zalijte ga s vinom, zatim dodajte sojine ljuskice na sve to. Cijelo jelo začinite po svome ukusu, ako volite ljuće stavite više papra. Kad je sve gotovo sklonite jelo s vatre,a kao prilog možete skuhati tjesteninu. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!



Sastojci:
- 150 g graha

- maslinovo ulje
- 50 g luka
- 1 celer
- 100 g mrkve
- 250 g rajčice
- režanj češnjaka
- 150 g tikvica
- 60 g  leće
- mljevena crvena paprika
- Vegeta
- papar i sol po želji
- 700 dl vode

varivo

Priprema:

Grah koji ste prethodno namočili kuhajte u posoljenoj vodi. Na maslinovom ulju dodajte narezanog luka i celera te popržite. Dodajte češnjak, nasjeckanu mrkvu i oguljenu rajčicu na kockice te sve zajedno pirjajte na laganoj vatri. Tikvice koje ste prethodno narezali na sitne komadiće, dodajte zajedno s lećom i kuhanim grahom. Po želji začinite vegetom, mljevenom crvenom papriom i zalijte vodom te nastavite kuhati još 20-ak minuta.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

Sastojci:
350 g kestena (skuhanih)
1 žlica šećera
50 ml bijelog vina
800 ml povrtne juhe
100 ml vrhnja za kuhanje
korica od jedne naranče
30 g hladnih komadića maslaca

Za okruglicu:
200 g pileće jetre
1 kajzerica
30 g mrvica
1 jaje
1 žlica timijana

sol i papar

PJENASTA JUHA OD KESTENA S OKRUGLICOM OD JETRE

Priprema:

Za okruglice - jetru i kajzericu izrezati na manje kockice, s mrvicama, jajem i timijanom pomiješati, posoliti i popapriti i potom ostaviti sat vremena sa strane.
Za juhu - kestene narezati na male komadiće, maslac rastopiti u teflonskoj tavi, zaliti vinom, te pustiti da malo zakuha; zatim dodati kestene i povrtnu juhu i pustiti da 10 minuta prokuha; dodati vrhnje i koricu naranče te sol i papar, a zatim dodati i maslac te sa štapnim mikserom izmiješati dok se ne zapjeni.
U jednom loncu zagrijati vodu, od jetrene mase napraviti manje okruglice i prokuhati u vodi cca. 10 minuta. Izvaditi i dobro ocijediti, okruglice ispeći na malo maslaca u tavi, juhu servirati u tanjuru, te dodati okruglicu i garnirati s malo svježeg timijana.

Gastro recepti jesen 3 JESENSKA SALATA OD BUČE

Sastojci:
200g buče (1 kriška)
1 šljiva
1 vrganj
1 orah
40g kozjeg sira
50g mlade salate

Priprema:
Buču narežemo na kriške i pečemo u pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva. Serviramo uz mladu salatu, s kozjim sirom, vrganjem, bademima, orasima i šljivama.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam