Rak prostate, drugi najčešći rak kod muškaraca, ukoliko se pravovremeno otkrije i liječi, izlječiv je u visokih 98% slučajeva. Sreća je to u nesreći i velika privilegija u odnosu na brojne druge vrste raka sa značajno lošijim prognozama. Zbog čega onda gotovo polovica oboljelih muškaraca u Hrvatskoj ipak umire od ove bolesti? Prema najnovijim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka prostate svake godine oboli 2141, a umre 824 muškarca što bi značilo da svaki dan ova bolest odnese u prosjeku dva života.

Rak prostate 3

Upravo zbog ovog alarmantnog stanja koje upozorava kako muškarci zaista ne vode pravilnu i pravovremenu brigu o svom zdravlju, Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate, Hrvatska liga protiv raka i Grad Zagreb pozivaju na nikad važniju javnozdravstvenu akciju "Svi za njega" koja se u sklopu pokreta Movember (Brkati studeni) održava u subotu, 10. studenog od 10 do 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

"Cijeli život se bavim liječenjem problema prostate, a na kraju sam obolio od raka prostate. Pravilan pregled obavljao sam svake godine te sam na vrijeme otkrio znakove, odnosno porast prostata specifičnog antigena (PSA). Nisam bio na operaciji već samo na zračenju, te je od tada prošlo već 11 godina što je i primjer da je prostata izliječiva." - izjavio je predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate prim.mr.sc. Egidio Ćepulić na predstavljanju Brkatog studenog i javnozdravstvene akcije Svi za njega koje se održalo u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Na Trgu bana Josipa Jelačića, građani će uz edukaciju, podjelu letaka i simboličnu humanitarnu podjelu kestena koji simboliziraju kestenjaču/prostatu moći razgovarati sa stručnjacima urolozima te saznati sve o koracima pravilne prevencije i brige za vlastito zdravlje. Oni stariji od 60 godina imat će jedinstvenu priliku izvaditi krv za kvalitativno određivanje prostata specifičnog antigena (PSA) koji ukoliko je povišen, vrlo često pokazuje da se u prostati razvija rak. Oni s povišenim PSA vrijednostima dobit će daljnje upute stručnjaka te poseban vaučer za kvantitativno određivanje PSA vrijednosti u Breyer i Jašek laboratorijima.

"Ukoliko tijekom ove javnozdravstvene akcije otkrijemo barem jedan slučaj raka prostate te time i povećamo šansu za izlječenjem, možemo reći da smo ispunili svoju misiju. Smisao pokreta Brkati studeni je osvijestiti problematiku nečega što zaista postoji, a mi sami često ne vidimo." istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč.

Javnozdravstvena akcija Svi za njega održava se u sklopu svjetski poznatog pokreta Movember koji je grupa mladih iz Adelaida pokrenula 1999. godine. Tijekom godina, hvalevrijednoj inicijativi priključio se gotovo cijeli svijet. Hrvatska inačica naziva Brkati studeni obilježava se od 2011. godine, a muškarci tijekom mjeseca studenog u znak solidarnosti s oboljelima puštaju brkove koji su već niz godina svojevrstan simbol i zaštitni znak borbe protiv raka prostate.

Rak prostate 1

"Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar iznimno je ponosna na suradnju s Hrvatskom ligom protiv raka, Hrvatskim društvom bolesnika s rakom prostate, Gradom Zagrebom te ostalim partnerima koji podržavaju hvalevrijednu akciju Svi za njega." - izjavio je član Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Hrvoje Tiljak te dodao: "Uz sudjelovanje na središnjem događaju na trgu bana Josipa Jelačića, ključno događanje na školi ove je godine skup koji organizira Studentska sekcija za javno zdravstvo, a govorit će se o muškoj neplodnosti sa strane sociološkog, epidemiološkog i biološkog aspekta."

Javnozdravstvena akcija Svi za njega održava se u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba. Projekt se održava u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika – strukovni razred za medicinsko laboratorijsku djelatnost, Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar te Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam