Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održalo se u subotu 18. put na zagrebačkom jezeru Jarun.
Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 17 godina okupila više od 100 000 sudionika u Hrvatskoj, trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo je više od 6000 građana. Znak za početak trke dao je Ministar zdravstva, izaslanik predsjednika Vlade prof. dr. Milan Kujundžić, a po simboličnoj cijeni od 50 Kuna, majice su prodavale i poznate osobe. Okupljene su na Jarunu pozdravili i veleposlanik Kanade NJ.E. Daniel Maksymiuk, dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, dr. sc. Neven Soić, pomoćnik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković te doc.dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik za zdravstvo i sport Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Terry Fox run 4
"Terry Fox je bio Kanađanin koji je nadahnuo mnoge ljude, a Terry Fox trka u Zagrebu je zaista nadahnjujuća akcija. Dođite na Jarun u nedjelju da izrazimo solidarnost s onima koji su oboljeli od raka te pokažemo da je sve moguće.", izjavio je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Daniel Maksymiuk.
Posjetitelji događanja imali su priliku pratiti zabavno-glazbeni program uz DJ Sommer koji je vodila Ivana Mišerić. Osim u poznatim štruklama hotela Esplanade Zagreb te kanadskim palačinkama s javorovim sirupom po prigodnoj cijeni od 10 Kuna, posjetitelji su mogli uživati i u drugim atraktivnostima na izložbenim prostorima donatora. Naglasimo kako ove godine obilježavamo punoljetno izdanje trke, a ujedno i slavimo 150. rođendan Kanade, 50. rođendan Hrvatske lige protiv raka te 20. rođendan MPG-a. Između ostalih, trku su podržali i Miss Universe Hrvatske 2017. Shanaelle Petty, košarkaši KK Cibona te komičari iz Studija Smijeha.

Terry Fox run 5
Cilj trke Terry Fox Run prikupljanje je sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 6 300 000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka.
Podršku ovogodišnjem izdanju pokroviteljstvima su iskazali Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Terry Fox run 6

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam