U subotu 26. rujna, na brojnim lokacijama u Zagrebu održat će se velika kulturna manifestacija pod nazivom Bijela noć (franc. Nuit Blanche), koja će ujediniti brojne umjetničke intervencije i kulturna događanja nudeći obilazak grada u ritmu umjetnosti.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna 2015. diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnoga karaktera koji obuhvaća više od 180 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program objedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

Projekt je pokrenut 2002. godine u Parizu i odmah je postigao ogroman uspjeh te je danas ondje, ali i u drugim svjetskim gradovima jedan od najvažnijih kulturnih događaja godine. Prvi put Bijelu noć u Zagreb dovodi Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, a danas je u Palači Dverce na Gornjem gradu i službeno predstavljen program događanja, nastao u suradnji s brojnim kulturnim institucijama kao što su Galerija Klovićevi dvori i manifestacija Na Gornjem gradu, Ganz novi festival i Goethe-Institut, Muzej suvremene umjetnosti, HAZU, Dan otvorenog trga na Trgu maršala Tita (HNK, Muzička akademija, MUO, Hrvatski školski muzej, ADU) i Lado

Bijela noć - plakat

 Od 16 sati popodne do 4 sata ujutro Zagrebom će „vladati“ hrvatski i inozemni umjetnici i ispunjavati ga animacijama, koncertima, plesom,  glazbom, izložbama, uličnom umjetnošću, svjetlosnim i zvučnim instalacijama te performansima.

 

 Tako će svi posjetitelji u Bijeloj noći moći besplatno uživati u raznim događanjima poput izložbe Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta,  intervencija na  gradskim pročeljima poznatih street umjetnika poput Etien'a, Jana Vormanna i Lonca, Fourneauove interaktivne  instalacije Water Light Graffiti, instalacija Picturae i Light Graff Patricka Sucheta, kao i svjetlosnih instalacija luminoakustike Bojana Gagića i  Miodraga Gladovića te Radiant Tree HEHE  Collectifa. Također, Bijela noć u suradnji s Danom otvorenog trga, među ostalim, donosi i svjetlosno-  zvučnu instalaciju Le Champ, 3D mapping autora Ivana  Lušičića Liika na pročelju HNK-a, koncert Zagrebačke filharmonije i fotoperformans  Iris Brosch. Pascale Peyret priprema svjetlosnu instalaciju Anamorfoza III:  Disperzija krijesnica, a Bill Vorn i Louis-Philippe Demers izvest će  atraktivan robotički performans Inferno u sklopu Festivala Device_art.

 

 Program Bijele noći doista će biti bogat, zanimljiv i pružiti nezaboravan doživljaj grada. Tako se u Galeriji Klovićevi dvori Bijeloj  noći otvara interaktivnadinamičnaizložba posvećena uličnoj umjetnosti Street Art 2.0:Inovacija u srcu pokreta, koja je početkom ove  godine u Parizu  privukla više od stotinu tisuća posjetitelja. Izložba će službeno biti otvorena djelom Anamorphosis francuskog umjetnika  Etien’a, koji će na pročelju zgrade  na Gradecu, poigravajući se svjetlošću, prikazati oceanske dubine prema kojima se kreće kit, a oslik će biti  vidljiv i s Trga bana Jelačića. Pritom će koristiti  efekt anamorfoze, kojim se slika ukazuje samo onda kada je gledamo iz određene točke  gledišta, a izvan nje je iskrivljena ili nečitka.

 

Putem arhivskih dokumenata, fotografija, članaka i reklama, izložba će ponuditi povijesni pregled i razvoj street umjetnosti sve do današnjih  dana, kada  digitalnom fotografijom, smartphone aplikacijama, interaktivnim sadržajima i mapiranjem poprima potpuno nove oblike. Bit će  predstavljeni umjetnici  svjetskog renomea Isaaca Cordala, Zevsa, Slinkachua, Rona Englisha, Shepharda Faireya, JR-a i drugih, a u  Klovićevim dvorima posjetitelje očekuje niz  interaktivnih instalacija. U instalaciji Water Light Graffiti Antonina Fourneaua dovoljno je  ovlažiti zid kako bi se upalile LED lampe od kojih je sazdan. Ističe  se i PicturaePatricka Sucheta koji omogućuje izradu grafita u digitalnom  obliku, kao i instalacija Light Graff, kabina sa svjetiljkama koja bilježi svaki pokret  posjetitelja na filmu fotografskoga aparata. Pomoću svojih  figurica od cementa koje nenametljivo postavlja u naš okoliš, instalacijom Follow the  leadersIsaac Cordal i BenTo transportirat će nas u  postapokaliptičnu budućnost i potaknuti da razmislimo o apsurdnosti naših života. Ulice glavnog grada  obogatit će još jedan rad Lonca, jednog  od najpriznatijih zagrebačkih street umjetnika, čiji su nadrealistični murali inspirirani skateboard kulturom, stripovima i  grafitima.

 

Trg maršala Tita bit će jedna od središnjih lokacija na kojima će se odvijati Bijela noć. U suradnji s Danom otvorenog trga, ispred Hrvatskoga  narodnog  kazališta u Zagrebu, kao i na obližnjem travnjaku moći će se uživati u baletnim, dramskim i opernim izvedbama, a glumci će  povesti posjetitelje u noćni  obilazak HNK-a. U prostorijama folklornoga ansambla LADO bit će postavljena svjetlosno-zvučna instalacija Le  Champ autora Oliviera Claussa, a pratit će je  vokalna izvedba pjevača ansambla LADO. Instalacija se sastoji od žarulja postavljenih u  pravokutnik, oko kojih će se publika slobodno kretati. Ispred Muzičke akademije održat će se svečani koncert Zagrebačke filharmonije, a u  dvoranama akademije i niz drugih koncerata. Muzej za umjetnost i  obrt najavljuje izložbu grafika iz Kabineta Luja XIV. i kostimirana  vodstva kroz stalni postav muzeja, a u Hrvatskom školskom muzeju posjetitelje očekuje  replika učionice 19. stoljeća, niz radionica i  projekcija filma. Na pročelju HNK-a bit će projiciran spektakularni 3D mapping Ivana Lušičića Liika, nakon  kojega kreće interaktivna  instalacija koja će omogućiti publici da putem senzora upravlja projekcijom. Na Zdencu života očekuje nas fotoperformans Iris  Brosch i Opere HNK u kojem se tematiziraju razni oblici diskriminacije prema osobama starije dobi.

Bijela noć - 12 WaterlightGraffiti ok

 

U suradnji s Ganz novim festivalom i Goethe-Institutom diljem grada bit će izloženi radovi njemačkog umjetnika Jana Vormanna koji će LEGO kockicama  popuniti ruševne i oštećene zidove te pukotine zagrebačkih fasada. Bojan Gagić i Miodrag Gladović te sudionici njihove radionice luminoakustičkim  tehnikama intervenirat će u prostor poznatog zagrebačkog prolaza Oktogon.

 

Bijela noć - Jan Vormann 3

Na Gradecu i u Galeriji Klovićevi dvori posjetitelje očekuje spoj robotike, tehnologije, znanosti i suvremene umjetnosti koje nudi festival Device_art. Kao dio inicijative Na Gornjem gradu, Device_art će oživjeti gornjogradske ulice uzbudljivim robotičkim performansima i zvučnim instalacijama. U Bijeloj noći ne propustite atraktivan robotički performans pod nazivom Inferno kojeg priprema kanadski dvojac Bill Vorn i Louis-Philippe Demers.

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bit će izložena instalacija umjetnice Pascale Peyret pod nazivom Anamorfoza III: Disperzija krijesnicavelika živa, svjetleća i zvučna skulptura.

Uz izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić, koja se otvara dva dana ranije, 24. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, za Bijelu noć tema šume bit će naglašena svjetlosnom instalacijom u stablu Radiant Tree HEHE Collectifa, koja je izvorno osmišljena za parišku Nuit Blanche 2014. godine.

Detaljan program Bijele noći, s popisom lokacija i svih događanja, potražite na stranicama festivala Rendez-vous.

 

Zagrebačka filharmonija

 

 

 

 

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam