Pod nazivom "Otkrij na vrijeme", zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb pokrenuli su jednu od najopsežnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj. Glavni poticaj za pokretanje bili su statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva za 2016. godinu, koji pokazuju kako je, s približno 3.000 novooboljelih godišnje, Hrvatska na visokom drugom mjestu ove neželjene ljestvice u Europi - po broju oboljelih i umrlih od raka pluća. U suradnji s Udrugom Jedra osmišljena je akcija koja će doprinjeti smanjenju stope smrtnosti od bolesti dišnoga sustava, educirati građane o važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i suzbijanja čimbenika rizika te važnosti prestanka pušenja. Glavni cilj akcije je prikupiti 15.000.000 Kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje ove zloćudne bolesti. Akcija će trajati od 16.11. pa do kraja 2016. godine, a sredstva se mogu donirati uplatom na žiro račun HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka).

HKD 01

Oko 1,3 milijarde ljudi u svijetu puši cigarete, a svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre 5 milijuna ljudi. U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba, dok godišnje od karcinoma pluća umre 2.600 osoba. Oko 20% pušača obolijeva od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti) zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Najugroženija je skupina pušača iznad pedeset godina starosti koja puši više od kutije cigareta dnevno.

"Akcijom "Otkrij na vrijeme" prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ukoliko se na vrijeme otkrije. Većina pušača prestane pušiti tek kada ozbiljno oboli ili kada oboli netko od njihove obitelji i prijatelja, ali tada je već vrlo često prekasno. Posebnost ovog uređaja je izrazito niska razina zračenja, zahvaljujući kojoj se osobe, ponajprije pušači, mogu pregledati svake godine. Pravovremeno otkrivanje zloćudnog tumora pospješuje vjerojatnost izlječenja", izjavio je akademik Miroslav Samaržija, Upravitelj zaklade Hrvatska kuća disanja.

HKD 02

Nažalost, od štetnih učinaka cigareta nisu pošteđeni ni nepušači. Zbog pasivnog pušenja i dima kojim su okruženi na brojnim javnim mjestima mogu oboljeti od raka pluća, a žene prije menopauze i od raka dojke te raka sinusa. Posebno su ugrožena djeca, čije izlaganje duhanskom dimu u prvih 18 mjeseci života povećava rizik obolijevanja dišnih puteva i do 60%. Osim toga, boravak u zadimljenom prostoru odgovoran je za česte upale srednjeg uha i za dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine života. Djeca čiji roditelji puše u njihovoj blizini, do polaska u školu udahnut će dim više od 100 kutija cigareta.

Stoga, uključite se uplatom na žiro račun HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka).

Dodatne informacije o bolestima dišnog sustava potražite na službenoj stranici Zaklade Hrvatska kuća disanja: http://hrvatskakucadisanja.hr/

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam