Aktivan život 38-godišnjaka potpuno se promijenio kad mu je prije tri godine dijagnosticirana mlohava tetraplegija. Unatoč 80% invalidnosti on se ne predaje i sve je kreativniji. Maštanjem i stvaranjem okupira misli i smišlja kako pomoći drugima. Smislio je humanitarni projekt "Zmaj Anđelko pomaže djeci", čiji cilj je stvaranje i doniranje slikovnica djeci u bolnicama i općenito s potrebama.

Prije tri godine Goran Čučković (38), koji živi u Velikoj Mlaki, vodio je vrlo aktivan život. Radio je kao mikser slike na televiziji i paralelno se profesionalno bavio fotografijom. Većinu stvari obavljao je biciklom, a dnevno bi prevezao i 60-ak kilometara bez ikakvih problema. Jednoga dana primijetio je da mu slabi lijeva noga. Počeo je šepati.

- Otišao sam na Neurologiju na Rebro da bi ustanovili da ne znaju što mi je i zašto mi je tako. Otklonili su sve moguće poznate scenarije. I dali mi opisnu dijagnozu mlohava tetraplegija. Dali su mi savjet da vježbam. Poznatog lijeka za ovu rijetku nasljednu bolest nema. Kako je vrijeme prolazilo počela mi je slabiti i desna ruka. Nekoliko mjeseci kasnije lijeva ruka i brzo iza toga desna noga. Zahvaćen mi je periferni živčani sustav. Tako sam završio na štakama i pitanje je dana kad ću završiti u kolicima - priča nam Goran, koji je 80% invalid. Probao je razne alternativne metode liječenja, ali bez većeg uspjeha. Bioenergija mu je najviše pomogla.

Zmaj Anđelko 1

Bolest ne boli, ali je tiha i nezaustavljiva

Da bi izbjegao ili barem čim više odgodio nepokretnost, vježba svakodnevno jogu i izvodi vježbe snage. Poštuje umor mišića jer čim malo pretjera, vježba mu više škodi nego pomaže. S tim da svaka ozljeda, a nažalost ima ih, ga nepovratno unazadi.

- Bolest sam naslijedio od mame, bake, prabake... Njima se javila u 50-im godinama života. Meni 20 godina ranije. U 35-oj. Dobra stvar kod ove bolesti je da ne boli. Ali s druge strane je podmukla, tiha i nezaustavljiva - govori Goran, koji se otkad se razbolio još više posvetio umjetnosti kojoj je uvijek bio sklon. Napisao je 10 pjesama i osnovao glazbeni duo t.e.t.r.a.. Naziv je oda bolesti koja ga je potaknula na to. Do sada je objavio tri singla u suradnji s pjevačicom Rosanom Šimunović, gitaristom Dariom Amanom te producentima BABILU studija te Tomislavom Hlebom.

Budući da ga ruke ne slušaju, nedavno je otkrio da postoji instrument koji može svirati, a to je usna harmonika. Pa sad redovito svira, a ona mu pomaže i kod jačanja pluća. Najvažnije u bolesti je prvo se pomiriti s dijagnozom, kaže Goran.

- Traje to dok ti šok popusti. Onda se moraš pomiriti da je svaka stepenica ili uzvisina problem. Da ne možeš izvaditi ključeve iz džepa. Da ti za svaku radnju treba 5 puta duže. Da si toliko slab da ne možeš disati ležeći na leđima. Da ne možeš tanjur donijeti na stol. Više ni skuhati ne možeš. Bespomoćno sjediš i čekaš pomoć. Jednom riječju postaješ kao beba. Za sve ti treba pomoć. Zato mi je pisanje zaista potrebno jer je zadnja stavka koju još mogu raditi - iskren je.

Piše priče "s tri i pol prsta"

On se nimalo ne predaje i kreativno se bori protiv očaja i depresije - pisanjem slikovnica. Maštanjem i stvaranjem okupira misli i smišlja kako pomoći drugima. Da ne misli na svoje tegobe, kaže. Piše priče, kako u šali kaže, "s tri i pol prsta". Svaka priča je maštovito zabavna i poučna te popraćena vedrim i šarenim ilustracijama dizajnerice Milice Vezmar Basara.

Napisao je slikovnicu "Zmaj Anđelko i dugački rep", a onda još četiri slikovnice. Tada mu je palo na pamet da organizira humanitarni projekt "Zmaj Anđelko pomaže djeci", čiji cilj je stvaranje i doniranje slikovnica djeci u bolnicama i općenito djeci s potrebama.

Osnovna ideja projekta je stvarati, producirati i distribuirati slikovnice djeci u potrebi kroz razne humanitarne udruge i ustanove.

Izlazak na globalno tržište

Uz tiskano izdanje, priprema i e-slikovnicu, koju će uskoro plasirati na 10-ak svjetskih jezika za globalno tržište poput Amazona, kako bi i tim putem samofinancirao projekt u nedostatku sponzora. Prijevode su omogućili prijatelji i profesionalci dobre volje koji su se rado odazvali pročitavši priču.

- Cilj nam je prikupiti dovoljno sredstava za proizvodnju prve slikovnice samostalno i uz pomoć dobrih ljudi spremnih da se uključe u ovu dobru priču. Obzirom da je situacija sa sponzorima i donatorima trenutno nepovoljna odlučio sam raditi po modelu da prodajom polovine samofinanciranih slikovnica namaknem sredstva za izradu sljedećeg naslova itd. - objašnjava Goran. Uz slikovnicu "Zmaj Anđelko i dugački rep", u pripremi su naslovi "Kornjačica Rita - priča o cesti", "Inspektor Surletti i kradljivac sladoleda", "Pas Rolfi i oteti mačići"…

Svaki oblik donacije (financijske, promotivne ili volonterske prirode) mnogo znači. Ako se želite uključiti u plemenitu Goranovu akciju, više informacija možete pronaći na ovim linkovima:

https://zmajandjelkopomazedjeciblog.wordpress.com/

https://web.facebook.com/ZmajAndjelko/

Zmaj Anđelko 3

Trenutno prikupljamo sredstva za drugu slikovnicu, ''Kornjačica Rita - priča o cesti''...Donaciju možete uplatiti na žiro račun projekta: PBZ HR36 2340 0093 1031 3560 2

Pritom preuzmite ili naručite svoj primjerak slikovnice i zmajske šalice:

Slikovnica ''Zmaj Anđelko i dugački rep'' - 20 Kn + poštarina (5 Kn)

Zmajska šalica 50 Kn + dostava (15 Kn izvan Zagreba)

Sredstva od donacija upotrijebiti će se za stvaranje i distribuciju novih naslova djeci u bolnicama i ustanovama.

NARUDŽBE I INFORMACIJE: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 095 1992 008

 

Izvor: Živim.hrhttp://zivim.hr/rastem/goran-se-protiv-teske-bolesti-bori-uveseljavajuci-djecu/

 

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam