Cijeli otok Korčula može se pohvaliti tradicijom vinogradarstva i vinarstva još od vremena starih Grka, posebno mjesta Smokvica i Čara. Svjedoče o tome brojni dokazi, kao što je više od dvije i pol tisuće godina star dio preše pored stare vinarije, ali i ostaci grčkih ljetnikovaca ispred kojih se nalaze nepregledne površine zasađene vinovom lozom.

vinogradi Posipa
‎Pošip‬ je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih ‪vina‬, a dobiva se od istoimene autohtone sorte grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, koje je taj status steklo prije punih 50 godina!
I danas najbolje uspijeva na položajima Čare i Smokvice, a daje cijelu paletu vina - od pjenušaca, zatim svježih, laganih, ljetnih vina pa preko kompleksnih i odležanih, sve do zanimljivog Pošipa iz amfore, tj. kvevrija, mladog vinara Ante Miline iz Smokvice. Zanimljiv Pošip Amfora vinarije Milina iz berbe je 2015., a na tržište je plasiran ove, 2017. godine te pokazuje jedno sasvim novo lice Pošipa - bogato, kompleksno i svakako, drugačije. Je li to pravi put za pošip, provjerite na Danima Pošipa!

Marija Kunjašić u smokvičkoj nošnji drži brendiranu čašu Dana Pošipa
Tijekom Dana otvorenih vrata vinarija Smokvice i Čare, posjetiti vinarije i probati Pošip moguće je od petka 29.07. do nedjelje 06.08., svaki dan od 19 do 21 sat, te na Noći vina 06. kolovoza u Brni, na završnoj manifestaciji na kojoj će nastupiti i klapa Puntamika.

Dani Pošipa Noć vina

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam