Rak dojke - smrtnost od ove vrste raka u našoj zemlji je među najvišima u Europi. Teška je to istina s kojom se svakog dana uz oboljele i njihove obitelji suočavaju hrvatski liječnici. Ususret Danu narcisa koji se u subotu, 24. ožujka od 10 do 14 sati, održava na Trgu bana Josipa Jelačića, uspješne hrvatske onkologinje donose vlastita iskustva u borbi protiv raka dojke i upozoravaju na važne korake koji će jednog dana možda upravo vama spasiti život.

NARCISA

Ova bolest može se dogoditi svima nama, a upravo tome svjedoči doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med., predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, koja se nakon dugogodišnjeg pomaganja pacijentima oboljelim od raka prije nekoliko godina i sama našla u njihovoj ulozi, oboljevši od raka dojke.

"Nakon bolesti nisam ista prema sebi, puno toga se promijeni, počinje se život i zdravlje cijeniti u neopisivim dimenzijama. Sada zaista znam kako je biti u ulozi onkološkog pacijenta, zaista znam pa ih ipak bolje razumijem i imam još veću potrebu pomoći im." - kaže dr. Ramljak.

Usprkos velikom broju smrti od raka dojke, svaki pa i najmanji uspjeh naše hrabre suputnike u liječenju ove opake bolesti tjera kako bi spasili što više života. Samo jedno ozdravljenje snažno utječe na život pacijenta i liječnika, a zajednička pobjeda nikada se ne zaboravlja.

"Sjećam se trudnice koja je nosila blizance, a kojoj sam morala priopćiti da ima rak dojke. Tri života istovremeno! Iako sam ja ta koja pacijentima ulijevam nadu i ohrabrujem ih na putu ozdravljenja, ovaj put je mene moja pacijentica Darja tješila i ohrabrivala. Danas ima dva sina i djevojčicu koji sretno odrastaju uz svoju majku i ona sretna živi među njima. Nikada je neću zaboraviti. Ima rođendan dan prije mojeg pa se je tada posebno sjetim i zahvalim Bogu što mi ju je poslao u život. Od nje sam puno naučila!" - kaže dr. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije i dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka.

Kako bismo se u Hrvatskoj s radošću sjećali što više ovakvih sretnih završetaka iznimno je bitno podizanje svijesti o važnosti prevencije raka dojke. Upravo zbog toga, Hrvatska liga protiva raka, Europa Donna Hrvatska i Grad Zagreb pozivaju na 22. Dan narcisa, posvećen podizanju svijesti i borbi protiv raka dojke. Na trgu bana Josipa Jelačića posjetitelje očekuje edukacija o prevenciji najćešće zloćudne bolesti žena, podjela edukativnih letaka i simbolična humanitarna podjela narcisa.

HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA

"Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na trgu će postaviti mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u slijedećim danima u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar." - zaključio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam