Osjećate se nekako umorno, bezvoljno, letargično, iscrpljeno, manje motivirano, prebacujete obveze na neki drugi dan ili imate poremećaje spavanja, a ne znate zašto? Naime, navedeni opis u potpunosti odgovara dobu godine, a riječ je o proljetnom umoru, točnije osjećaju pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće. Proljetni umor normalan je fiziološki proces, a karakterističan je za svu populaciju, dok pretežno završava dolaskom toplijih dana u svibnju.

Buđenje organizma iz zimskog načina života je kao priprema za novu poslovnu sezonu. Kako je povećana potražnja energije u duže proljetne dane naše tijelo proživljava promjenu, a upravo zbog toga osjećamo se umorno. Naime, dolaskom toplijih i dužih dana naše tijelo dobiva sunčeve svjetlosti i imamo više vremena za brojne aktivnosti što dovodi do povećane potrošnje energije. Kako bi zadovoljili sve potrebe, prije svega važno je nadoknaditi nedostatak vitamina u organizmu kako što su primjerice vitamini D i C, a koji ovise o dostupnosti sunca i svježeg voća i povrća. Sve to, manje nam je dostupno u zimi, stoga sada je idealna prilika za balansiranu i uravnoteženu prehranu.

Simptomi proljetnog umora uključuju gubitak apetita, konstantan umor, poteškoće u koncentraciji, poremećaj spavanja i pospanost, glavobolju, sporije reflekse, nedostatak motivacije, slab imunološki sustav, sporije vrijeme reakcije, promjene raspoloženja, tjeskoba, manja razina energije, smetnje s probavom i krvnim tlakom.

Glavni ključ strategije za borbu protiv proljetnog umora je umanjenje stresa i postizanje unutarnje razine energije. Na taj način, moći ćete zadržati svoju tjelesnu energetsku ravnotežu, stabilnost emocija i spavanja.

proljece

Nekoliko savjeta u borbi protiv proljetnog umora:

1. Važno je postaviti dnevnu i tjednu rutinu jer se na taj način tijelo što jednostavnije prilagođava na promjene.
2. Slušajte svoje tijelo i na temelju toga prilagodite tempo u poslovnom okruženju, kao u i tjelesnoj aktivnosti. Uzmite redovite pauze za odmor. Provedite više vremena uz aktivnosti koje vas opuštaju.
3. Pijte puno vode. Dehidracija može uzrokovati glavobolju i umor. Pitka voda može biti najjednostavnije i najučinkovitije rješenje za umor, a ujedno potiče i metabolizam.
4. Jedite više manjih količina hranjivih i zdravih obroka. Vodite računa da barem jedna trećina prehrane uključuje povrće i voće bogato vitaminom C. Za vitamin B1, izuzetno važan za živčani i krvožilni sustav, konzumirajte grah, orahe, sjemenke, ribu, svinjetinu, špinat, šparoge i žitarice.
5. Dovoljno dišite! Uzmite 10 dubokih udisaja 3 puta dnevno.
6. Vježbajte vani na zraku. Čak 15 minuta izlaganja kože suncu može ispuniti tijelo adekvatnom količinom vitamina D za taj dan. Vježba i vitamin D izgrađuju snagu i povećavaju razinu energije. Primjerice 30-ak minuta hoda ili joge ili par minuta trčanja također ima učinkovitost u povećanju razine energije. Naime, to je odličan način da poboljšate svoju unutarnju energiju i smirite um u samo nekoliko minuta.
7. Koristite ponekad hladan (mlaki) tuš jer ima osvježavajući učinak, dok topla kupka ili sauna ima opuštajući učinak.
8. Spavajte! Pokušajte imati rutinu u spavanju i dovoljno dugačak san.
9. Nasmiješite se! Osmijeh je pokretač sreće i uspjeha!
10. Sve je u vašoj glavi! I sve možete biti onako kako sami želimo!

Izvor: She.hr

Oblačno

15°C

Zagreb

Oblačno

Vjetar: 28.97 km/h

  • 23 .06. 2018

    Rain 17°C 10°C

  • 24 .06. 2018

    Povremene grmljavinske oluje 19°C 9°C

Horoskop

Kulinarski recepti