Meditacija ima puno dokazanih dobrobiti - jača imunitet, olakšava bol i smanjuje razinu stresa. Ali tko ima vremena za sav taj zen? Navodno - svi mi. Prakticirajući ovu meditaciju od jedne minute na pravom ste putu ka smirenju tijela i bistrini uma. Isto tako ova kratka vježba može biti uvod u dužu meditaciju.

 

- Sjednite ravnih leđa s nogama na podu ili prekriženim podignutim nogama (turski sjed) i polako udahnite tako da zategnete sve mišiće na vašem tijelu, od vrhova prstiju do glave.

- Zadržite dah i zategnutost barem pet sekundi.

- Počinjajući s vašom glavom, opuštajte mišiće dok izdišete.

- Završite "smirujući udah" odnosno izdah s "Ahhhh" i nježno se osmjehujući

- Napravite pet normalnih udisaja i izdisaja te ih budite u potpunosti svjesni.

- Završite s još jednim "smirujućim udahom i izdahom".

 

zen 2

O meditacijama od jedne minute podijeljena su mišljena. Osnivači sportskog brenda Lululemon, Chip i Shannon Wilson, nedavno su lansirali novi program meditacija od jedne minute. Svi oni otvaraju um i smiruju tijelo i pomažu ih održati takvima što duže, a niti za jedan nije potrebno om-ati duže od 60 sekundi.

Dovesti se u stanje zena za manje vremena, no što se "podiže" vaše računalo čini se gotovo savršeno, no je li moguće? Mallika Chopra, osnivačica lifestyle portala intent.com, misli da jest.

"Svaki put kad možete uzeti pauzu, disati, razmišljati i učiniti nešto promišljeno, radite veliku stvar za sebe!", kaže Chopra.

Dok "brzo disanje" može biti od velike pomoći, duže seanse prava su meditacija koja se ako želite prave mjerljive dobrobiti. Studije na tu temu definitivno i isključivo pokazuju duže, tradicionalne meditacije, dok su nejasni podaci što točno dugoročno mogu poboljšati meditacije od jedne minute! 

zen 1

"Velika sam obožavateljica kratkih formi promišljanja, odnosno meditacije, no istina je da vašem tijelu potrebno neko vrijeme kako bi se smirilo i kako bi došli do duboke veze s vašim dahom i dušom.", izjavila je Chopra koja smatra da bi ljude ipak trebalo poticati da izdvoje barem deset minuta u danu za meditaciju, jer prve dvije do tri minute tek smirujemo tijelo, pokušavajući umiriti naše disanje i um.

Stoga ako imate minutu, ne oklijevajte već meditirajte! Kratko "punjenje baterija" je bolje nego nikakvo, a mini-meditacije mogu vam biti dobra priprema za duže seanse.

Izvor: She.hr

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam