Monica Reinagel izdala je knjigu koja vam pomaže vam da jedete fino, zdravo i - opušteno. Toliko različitih informacija, savjeta i studija o zdravoj prehrani pročitamo svaki dan pa nije ni čudo što smo više ne znamo što su činjenice, što zablude i čega bi se zapravo trebali pridržavati.

monica_za_prilog

Monica Reinagel, poznata i kao Nutrition Diva, domaćica je kulinarskog showa, operna pjevačica i certificirana nutricionistkinja čiji je cilj olakšati vam odabir namirnica kako biste se hranili fino i zdravo.  

Njezina knjiga Nutrition Diva's Secrets For A Healthy Diet sadrži savjete i trikove o prehrani, informacije o prehrambenim i etičkim aspektima pojedinih namirnica i još mnogo toga. Veliku je pažnju posvetila pravilnom odabiru namirnica, a kao dvije najbitnije izdvaja kupnju namirnica koje su što manje obrađivane i manipulirane i pojačan oprez kada se radi o nutricionističkim savjetima proizvođača.

tablica_za_prilog

Što manje sastojaka piše na pakiranju i što je hrana više zadržala svoju originalnu formu i oblik, to bolje. Osim toga, natpisi na pakiranjima na kojima piše "dijetalno", "nemasno" ili "bez šećera" samo su reklame, pa treba detaljno proučiti sastav na poleđini kako ne bi upali u marketinšku klopku. Jedno je čitavo poglavlje posvetila učestalosti obroka i međuobrocima.

Primijetila je kako Francuzi, koji nemaju običaj jesti između obroka, nemaju problema s prekomjernom težinom, za razliku od Amerikanaca koji u svakoj ladici imaju nekoliko energetskih pločica. Srušila je mit o blagotvornosti učestalih obroka i dala jedan generalni savjet - ako se ne želite odreći zalogajčića između obroka, tad smanjite količinu svih obroka u danu kako ne biste unosili više kalorija no što vam je potrebno. Ipak, kao ključne poruke izdvaja ograničavanje unosa koncentriranih zaslađivača.

nutricije_z_aprilog

Tvrdi da ne postoji prevelika razlika između zaslađivača i šećera i da je ključno ograničiti unos i jednog i drugog. Drugi bi prioritet trebalo biti i unošenje preporučene količine voća i povrća. Kao i svi eksperti, i Monica preporučuje makar umjerenu tjelovježbu kako bi ostali zdravi i u formi.

Kaže kako ova dva savjeta nisu jedino što je u pravilnoj prehrani važno, ali kako njihovo pridržavanje za sobom povlači niz pozitivnih promjena u čitavome tijelu i kako je bitno otkriti što čini najveću razliku u našoj ishrani te u takve stvari uložiti energiju. Tada rezultati neće izostati, ne samo što se tiče vašeg izgleda, već i zdravlja, raspoloženja i razine energije koju imate za obavljanje svakodnevnih obveza.

Izvor: Portal She.hr