U Zagrebu, na adresi Zagorska 18, otvorena je nova lokacija pizzerije Chello koja je popularnost stekla deep dish pizzama, predstavljenim hrvatskoj gastro sceni još u prosincu 2011. godine. Trudeći se nuditi nešto drugačije, kreativni i inovativni vlasnici, Darijan i Glorija Katalinić, uvijek su radili na novim idejama i receptima, koje Darijan, ujedno i glavni pizza majstor Chella, sprovodi u djela. Lako se da zaključiti kako za finu i ukusnu pizzu nije dovoljno na tijesto staviti malo sira, šunke i umak od rajčice te sve zajedno ispeći u pećnici. Priprema pizze prava je umjetnost, a to znaju u pizzeriji Chello i ne boje se isprobati sasvim nove kombinacije i stilove po pitanju izvedbe pizze kojih u Chellu ima više od 40 vrsta. Među prvima u svijetu su kao sastojke za pizzu počeli koristiti različite vrste sireva, poput dimljenog sira, čardaša, topljenog ementalera...koje kombiniraju s različitim mesnim varijantama.

2 CHE

Među ljubiteljima pizza Chello su i brojne poznate osobe - Andrea Andrassy, Duško Ćurlić, Asim Ugljen i drugi, redom gurmani koji znaju prepoznati i kvalitetu.

Otvorenje je proslavljeno 9. rujna, uz medijsku podršku G.E.T. Reporta, a prisutni su, osim u odličnim pizzama, uživali i u posebnim iznenađenjima - izrađena je i poslužena deep dish pizza koja je pred posluživanje imala masu 7,25 kg, a majstor Michael Yuknis iz Chicaga izradio je Chicago style deep dish pizzu prema originalnom receptu!

4 CHE

Što je Chicago style?

Chicago style deep dish pizza stvorena je u Pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine, a otad taj naziv podrazumijeva posebnu vrstu pizze koja se peče u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti.

Deep dish Chicago style pizza

Ideja da se u Zagrebu radi Chicago style pizza došla je kao i većina dobrih stvari - slučajno. Naime, Michael Yuknis, susjed Amerikanac, koji se vjenčao s Hrvaticom i ostao u Lijepoj Našoj, poželio je pizzu kakvu je jeo u Chicagu. Došao je u Chello i pitao mogu li to zajedno napraviti - naravno da se može! To je bio početak, a sve ostalo je povijest ili bolje reći - budućnost.

5 CHE

"Velika inspiracija su mi predvodnici u pizza industriji, Talijani i Amerikanci, no svaku pizzu prilagođavam domaćem tržištu.", kaže Darijan Katalinić, pokretač Chello revolucije.

Recept za Chicago Style pizzu - autori: Glorija i Darijan Katalinić

Recept za Chicago Style pizzu je individualan - svaki pizza majstor ima vlastitu izvedbu ove doista posebne pizze. Ovaj je recept prilagođen pripremi kod kuće, u običnom četvrtastom limu za pečenje, a količina je dovoljna za četiri osobe.

Potrebni sastojci:

Maslinovo ili suncokretovo ulje za premazivanje lima za pečenje

Prvi sloj:

60 + 20 dag tijesta za pizzu

60-70 dag sira

20 dag šunke

25 dag šampinjona

1 svježa paprika, narezana na kockice

5-6 cherry rajčica, narezane na ploškice

4 dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice

Drugi sloj:

15 dag sira

10 dag šunke

5 dag kulena

5 dag vratine

5 dag dimljenog sira

Priprema:

Tijesto za pizzu možete pripremiti sami ili ga kupiti u pekari ili pizzeriji. Maslinovim uljem premažite lim za pečenje, uključujući i rubove. Zatim 60 dag tijesta razvucite tako da prelazi rubove lima za pečenje. Na razvučeno tijesto stavite sir, a na njega šunku, šampinjone te narezanu papriku i cherry rajčice. Zatim uzmite 20 dag tijesta te ga što tanje razvucite preko sastojaka. Tijesto koje prelazi rubove lima lagano zarolajte bez stiskanja.

Zagrijte pećnicu na 220-250 stupnjeva, a pizzu prije pečenja lagano izbušite oštricom noža. Rupice neka budu udaljene otprilike jedan centimetar, nakon toga preko tijesta prelijte četiri dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice. Pelate ili koncentrat rajčice možete začiniti s malo soli, papra, peršinom, šećerom te češnjakom i začinima po izboru.

Nakon toga, pizzu pecite 25 - 35 minuta. Tijekom pečenja polovica stavljenog umaka od rajčice treba proći kroz rupice u tijestu, što će osigurati sočnost pizze.

Kada se polovica umaka od rajčice upije, pizzu izvadite iz pećnice te dodajte sir, šunku, vratinu, kulen te na sam vrh dimljeni sir. Zatim pizzu ponovno zapecite na pet do 10 minuta na 220-250 stupnjeva.

Nakon što je pizza gotova, ostavite je da odstoji pet minuta te nakon toga poslužite. Dobar tek!

3 CHE 

Mjestimični pljuskovi

7°C

Zagreb

Mjestimični pljuskovi

Vjetar: 6.44 km/h

  • 23 .10. 2017

    Mjestimični pljuskovi 8°C 5°C

  • 24 .10. 2017

    Oblačno 7°C 3°C

Horoskop

Kulinarski recepti