Bebe se mogu šetati na temperaturama oko nule i malo više, ali one ispod nule, mećave, jak vjetar i maglu svakako treba izbjegavati. Pri šetnji s bebom pripazite i na sljedeće stvari...

Šetnja tijekom hladnih zimskih dana zdravom djetetu može donijeti samo korist. Ipak, debeli minus ne odgovara onim najmlađima.

Idealne zimske temperature su oko nule i malo više, a šetnju s bebom treba izbjegavati ako je jak vjetar, magla ili mećava.
- Novorođenče do mjesec dana ne bi trebalo ići van kad su temperature ispod nule. Oni stariji, do godine dana, mogu i na -5°C pod uvjetom da su adekvatno odjeveni - savjetuje pedijatrica dr. Giovana Armano.

Zimski uvjeti zahtijevaju i pojačanu njegu osjetljive dječje kože. Najosjetljiviji su lice, ruke i predio oko usana. Zato ih treba zaštititi od vjetra i hladnoće prije nego što izađu. Najbolje je koristititi kreme na bazi pantenola, koje ne sadrže vodu, konzervanse, alkohol ili umjetne boje.

Najčešća pogreška roditelja je da djecu pretoplo odjenu. Najbolje je slojevito odijevanje i obratite pažnju na to koliko je dijete aktivno - ako sjedi u kolicima, bit će mu potreban sloj više.

beba

foto: Dreamstime

- Bebe nemaju sposobnost reguliranja tjelesne temperature. Dovoljno im je nekoliko minuta na niskim temperaturama, a uživanje u zimskim radostima ostavite za vrijeme kada dijete naraste - kaže dr. Janice Montague, voditeljica pedijatrije u bolnici Good Samaritan, za portal Fit Pregnancy.

Slaže se i dr. Armano, koja napominje kako stariji od tri godine, koji su aktivni, mogu biti i po dva sata vani prije i nakon popodnevnog spavanja. Za manju djecu nosiljke su odlične jer zadržavaju toplinu tijela i bebi će biti udobno i na hladnu vremenu - tako vjerojatno ne treba dodatni sloj odjeće.

- Uvijek zaštitite bebi glavicu i noge jer tako najviše gubi toplinu. Skafanderi, kape, debele čarapice i šalovi obavezna su oprema za zimske šetnje. - savjetuje pedijatrica dr. Armano.
Ispod skafandera beba treba nositi pamučnu odjeću, nikako vunenu, koja u dodiru s tijelom može izazvati iritacije.

Ruke ne smiju biti hladne - provjeravajte ih! Ako je beba uznemirena, plače, a ruke su joj hladne, treba prekinuti šetnju i vratiti se na toplo. Ako su nos, uši, obrazi ili prsti vrlo hladni i blijedosivi, može se posumnjati na ozebline, pa bebu hitno treba zagrijati.

Izvor: 24sata.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam