Jedan francuski poljubac može sagorjeti čak 3 kalorije u jednoj minuti, a isti nam navodno može i produljiti život. Prosječna osoba provede 20.160 sati života ljubeći se, a svjetski rekord za najduži poljubac na svijetu iznosi 58 sati 35 minuta i 58 sekundi.

Otkrivamo vam sve zanimljivosti ovog romantičnog čina i što se to u biti događa kada dodirnemo partnerove usne.

Naime, neki evolucijski psiholozi, smatraju da današnje ljubljenje dolazi od prijenosa hrane iz jednih u druga usta, kao što to čine ptice. S obzirom na to da nisu uvijek postojali marketi s gotovom mekanom hranom za bebe, majke su morale prvo sažvakati hranu, pa tek onda dati istu svom djetetu. Koliko god vam se to činilo neatraktivno, ovakav način hranjenja pokazuje veliki nivo povjerenja i intimnosti.

Pored hranjivih tvari, pljuvačka sadržava i informacije o vama, kao što je razina zdravlja. Tako nam ljubljene u jednu ruku omogućava razmjenu informacija koje svjesni um ne može doznati, a na to uvelike utječu feromoni - kemijski signali koji olakšavaju slanje poruka. Znamo da životinje koriste feromone kako bi upozorile druge životinje da su spremne za parenje, da se u blizini nalazi izvor hrane ili opasnost, a znanstvenici pretpostavljaju da feromoni mogu igrati sličnu ulogu i kod ljudi.

par 5

No ljubljenje nije samo način biranja savršenog partnera, ono u nama budi niz pozitivnih emocija i osjećaja te pridonosi smanjenju stresa i socijalnom vezanju. U studiji je zaključeno da su parovi u dugim vezama značajno smanjivali nivo stresa poljupcem (što duža veza, to se više smanjuje), te da je i samo držanje za ruke kod ovih parova mijenjalo kemijsku strukturu u mozgu.

Konačni odgovor na pitanje "zašto se ljubimo" dala je Helen Fischer, evolucijski psiholog te kao glavne razloge navela: seksualni nagon, kojim vlada testosteron; zatim romantična ljubav, kojom vlada dopamin i drugi hormoni zbog kojih se osjećamo dobro; te privrženost, što uključuje kemikalije poput oksitocina. Zanimljivo, zar ne?

Izvor: She.hr

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam