Svima nam je dobro poznata činjenica da depresiju ili neke teške trenutke u životu želimo brzo zaboraviti, a tada najčešće griješimo jer, ili se "ubijamo" u slatkome pa produljujemo agoniju ili pak odlazimo u shopping gdje naš bankovni račun najviše stradava. Iako sretni dolazimo kući, ubrzo nas glava počne boljeti kada shvatimo koliko smo potrošili. No, sve to na stranu. 

Zanimljivo je da se pojam liječenja depresije shoppingom najčešće veže za žene te da nije bitno što kupuju u tim trenucima, već je bitno samo da kupe. Posljednja studija rađena na tu temu potvrdila je pozitivne učinke "shoppingiranja". Naime, studija je utvrdila da kupovina ima dugotrajan učinak na raspoloženje te da izbacuje skupljenu negativnu energiju, a osobu usrećuje.

kupovina-depres2

Stručnjaci su u velikom broju shopping centara proveli studiju te zamolili kupce da vode dnevnik o svom raspoloženju od ulaska do izlaska iz shoppinga. Poseban se naglasak stavljao na to javlja li se osjećaj krivnje i kajanja nakon trošenja. Rezultati su se pokazali jako zanimljivima: 62 % osoba kupovalo je da bi sebe razveselilo, dok 28% njih odlučilo shoppingom sebe nagraditi. Onaj loši osjećaj krivnje javio se kod izuzetno malo ljudi koji su se upustili u impulsivnu kupovinu. Stoga, stručnjaci su došli do zaključka da odlazak u shopping zaista djeluje na popravljanje raspoloženja i otklanja osjećaj krivnje ili kajanja!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam