Kulinarski recepti

Sastojci:

Podloga:
50 g knackebrot 
50 g lješnjaka
100 g maslaca

Krema:
150 g rukole
200 ml jogurta
8 žlica limunovog soka
5 listića želatine
200 ml vrhnja za kuhanje
175 g svježeg sira

Pesto od lješnjaka:

2 češanja češnjaka
70 g lješnjaka
20 g peršina
½ žlice korice od limuna
2 žlice parmezana
7 žlica maslinovog ulja

TORTICA OD SVJEZEG SIRA S LJESNJACIMA

Priprema:
Pripremite jednu dasku koja vam stane u frižider i presvucite je prozirnom folijom, stavite na nju četiri ringa od 4 cm promjera i 6 cm visine. Za podlogu knackebrot i lješnjake grubo usitnite i stavite u malu vrećicu i zatim sa valjkom za tijesto dodatno usitnite. Rastopite maslac i dodajte ga u masu, zatim podijelite masu u forme i stisnite dobro te pustite da se ohladi nekih sat vremena.
Rukolu očistiti i ostaviti 50 g za ukras, ostatak rukole obariti u vrućoj slanoj vodi, zatim ocijediti i ohladiti te narezati u grubo i pomiješati sa tri žlice jogurta i četiri žlice limunovog soka.

Sastojci:

- 125 g mascarponea
- 250 g vrhnja za šlag +50 g (dodatno)
- 60 g bjelanjka
- 30 g šećera u prahu
- 4 listića želatine
- 5 g instant kave

Priprema:
Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag a ostatak od 50 g zagrijati i dodati instant kavu. Pomiješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature, dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera te na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.

Appetit slastice 1

Brownie - sastojci:
- 145 g maslaca
- 250 g šećera
- 2 veća jaja
- 65 g brašna
- 80 g kakaa
- 50 g tamne belgijske čokolade
- žličica cimeta
- žličica vanili ekstrakta
Priprema:
Razraditi šećer i jaja, te dodati maslac sobne temerature. Dodati kakao i otopljenu čokoladu, završiti s cimetom, vanilijom i brašnom te peći na 175 stupnjeva, 13 minuta.

 

Čokoladna glazura - sastojci:
- 125 ml vode
- 125 g vrhnja za kuhanje
- 50 g šećera
- 55 g kakaa
- 40 g tamne čokolade
- 6 listića želatine
Priprema:

Sve osim želatine spojiiti i zagrijavati do 80 stupnjeva, a na kraju dodati nabubrenu ocijedenu želatinu i razradiiti štapnim mikserom (držati se dna da se ne stvaraju mjehurići!). Procijediti i koristiti kada se spusti na sobnu temperaturu.

Sastojci:
- 4 kg raznovrsne riječne ribe
- 3 dl pirea od rajčica
- 1 dl ulja
- 60 dag crvenog luka
- 5 dag crvene paprike
- 2 dag ljute crvene paprike
- 8 dag soli
- nekoliko suhih ljutih papričica (po želji)

riblji-paprikas-za-tekst

Priprema:
Ribu očistiti iznutra i izvana, odstraniti glavu te dobro oprati pod malzom vode. Ako je riba veća, izrežemo je na komade. U tavi na ulju prižimo narezani crveni luk. Kad se luk ispirja dodamo mu sol, ljutu i slatku papriku. Dobro izmješamo i prelijemo vodom tek toliko da pokrije ribu. Dodamo pire od rajčica i nekoliko suhih ljutih papričica ako želimo da bude pikantniji. Kada paprikaš prokuha, smanjimo temperaturu i ostavimo da lagano krčka oko pola sata. Paprikaš možete poslužiti uz domaću tjesteninu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 



Sastojci:
- 50 dag bakalara

- 50 dag krumpira
- pire od rajčice
- 2 dcl maslinova ulja
- 2 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- peršin i lovorov list
- sol i papar
- med

bakalar_crveno

Priprema:

Bakalar namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata, te ga skuhati i očistiti od kostiju, te odvojiti na malo veće komade. Na istom ulju gdje popržite luk narezan na kolutiće stavite i bakalar na komadiće. Posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške i zalijte pireom ili sokom od rajčice. Posipati isjeckanim češnjakom i peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Sve zajedno preliti vodom i kuhati na laganoj vatri jedan sat. Po izvoru dodajte žličicu meda što će dodatno omekšati bakalar i dati mu posebnu aromu. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam