Kulinarski recepti

Sastojci:
- 80 dag cvjetova brokule
- 80 dag purećega bijelog mesa
- 10 dag dimljene slanine
- 3 žlice riže
- 2 kisela krastavčića
- 1 žličica pirea od rajčice
- 1 žličica senfa
- sol
- papar
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice suncokretova ulja
- 2 žlice maslaca
- 2 dcl suhoga bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sitno sjeckanog peršinova lišća
- 2 žlice brašna

brokula2-za-tekst

Priprema:

Puretinu narezati na 8 odrezaka, lagano istanjiti batom za meso i posoliti. Rajčicu i senf pomiješati, pa premazati jednu stranu mesa. Slaninu narezati na kockice, pa popržiti na maslacu, dodati na kockice narezane krastavce i dobro ispranu rižu. Sve pirjati dodajući vodu i vino, da se riža prokuha 10-15 minuta. Malo ohladiti, pa puniti odreske. Saviti ih i pričvrstiti čačkalicom. Naglo ih popržiti na dijelu maslaca i ulja, uvaljane u brašno, tako da poprime zlatnu boju sa svih strana. Složiti ih u posudu za kuhanje, podliti vinom i prokuhati ih 10-15 minuta. Za to vrijeme prokuhati cvjetove brokule 10 minuta u kipućoj vodi. Izvaditi. Na maslinovu ulju kratko popržiti sitno sjeckani češnjak i peršin, pa politi po brokuli. Oko brokule složiti savitke i njih preliti umakom u kojima su se pirjali. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

.

Sastojci:

- 200 g korjenastog povrća,

- 1,5 l vode,

- 2 žlice maslinovog ulja,

- 3-4 zrna papra,

- 1 rajčica,

- 1 žlica Vegete,

- list peršina,

- list lovora,

- 600 g škarpine,

- 2-3 žlice kvasine,

- 50 ml soka od rajčice,

- 120 g kuhane riže

juha_skarpina

Priprema:

Korjenasto povrće ogulite i narežite na veće komade. U odgovarajuću posudu stavite vodu, maslinovo ulje, očišćeno povrće, list lovora, zrna papra, svježu rajčicu, Vegetu, list peršina i celera. Sadržaj u loncu zakipite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Nakon toga stavite očišćenu škarpinu, kvasinu, sok od rajčica i juhu nastavite kuhati na laganoj vatri još oko 15 minuta. Kuhanu ribu izvadite, očistite od kostiju, a juhu procijedite.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


 Sastojci:

- 250 g riže
- 200 g mladog boba
- 200 g očišćenih repova kozica
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol i papar
- parmezan po želji

rizoto_s_kozicama_i_bobom

Priprema:

Za početak, upalite vatru i ulijte povrtni temeljac u lonac te ostavite da zavrije, dok u drugom loncu dodate dvije žlice maslinovog ulja, sjeckani luk, češnjak i malo soli te na laganoj vatri pržite dok sve ne omekša. Zatim dodate rižu i kratko je popržite kako bi upila masnoće. Potom sve polijete bijelim vinom, popaprite po želji i dalje kuhate miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem iz drugog lonca. Nakon otprilike 10-ak minuta kuhanja dodajte mladi bob i očišćene repove morskih kozica, te kuhajte i dalje miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem. Nakon što se riža dovoljno skuha, ugasite vatru i za kraj dodajte žlicu maslinovog ulja.
Poklopite lonac i ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta, a za posluživanje pospite parmezanom. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Sastojci:

Prhko tijesto
125g maslaca
85g šećera u prahu
30g bademovog brašna
200g glatkog brašna
50g jaja

Krema od limuna
150g limun soka + korica od 2 limuna
120g maslaca
20g šećera (sve skupa zagrijavati na laganoj vatri da se otopi)
6 jaja
9 žutanjka (razraditi lagano skupa i dodavati zagrijanu tekućinu limuna i maslaca postepeno u jaja, temperirati i spojiti skupa. Vratit u posudu i lagano zagrijavati do kad se ne zgusne smjesa. Slučajno ne dozvoliti vrenje jer će jaja koagulirati!)

Gastro recepti jesen 6 TART OD LIMUNA S MERINGOM

Meringa
60g bjelanjaka
60g kristal šećera
30g šećera u prahu

Prvo miksati bjelanjke pjenasto te dodavati postepeno šećer u prahu. Kad dobijemo staklenastu gustu smjesu, dodati ručno šećer u prahu i lagano ručno umiješati.

Priprema:
Prhko tijesto zamijesiti, razvaljati i peći na 165°C sedam minuta, zatim premazati u unutrašnjost bjelanjkom (lagano umućenim) te staviti još 2 minute u pećnicu. Kremu od limuna preliti u malo ohlađeno tijesto, pravilno rasporediti te staviti u pećnicu (200°C) na gornju rešetku blizu grijača i ostaviti lagano otvorenu par minuta dok ne dobijemo zlatnu površinu. Staviti meringu prije serviranja.

Sastojci:
- 1 kg škampa
- 2 češnja češnjaka
- par listova peršina
- vrhnje za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- malo maslinovog ulja
- sol
- papar 

skamp-tjest11

Priprema:

U tavi zagrijete maslinovo ulje, na njega stavite škampe i lagano dinstajte. Kada su škampi pri kraju, nasjeckajte češnjak i peršin i dodajte škampima. Kratko dinstajte i dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino i začine. Kada provrije pustite da na laganoj vatri bude još par minuta. Prethodno skuhanu tjesteninu ili zelene rezance ocijedimo i pomiješamo sa škampima. Jelo možemo poslužiti uz salatu od rukole i cherry rajčica.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 200 g bijelog graha,
- 2 žlice ulja,
- 80 g luka,
- 150 g mrkve,
- 100 g oraha,
- 1 jaje,
- malo bijelog papra,
- 2 bjelanjka

popecigrah1


Priprema:

Uzmite bijeli grah namočite ga, isperite i stavite kuhati u puno vode 30-40 minuta, dok ne omekša. Na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk, dodajte naribanu mrkvu i pirjajte par minuta. Maknite s vatre i dodajte ocijeđeni grah, mljevene orahe, razmućeno jaje, peršin, po želji stavite soli i bijelog papra. Od dobivene smjese oblikujte cca 10 polpeta. Polpete umočite u razmućeni bjelanjak i brašno. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta na 180°C. Nakon što su gotovi možete ih poslužiti kao predjelo, ili kao dodatak glavnom jelu, jer dobro ide uz meso i krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


Sastojci:
- 4 orade
- 1,5 kg krumpira
- 2 dl bijelog vina
- 3 češnja češnjaka
- 15 dag maslaca
- 3 suha lovorova lista
- peršin
- sol, papar

riba-re1

Priprema:
Ribu očistimo i dobro posolimo. Krumpir izrežemo na kolutove i posložimo u posudu za pečenje u koju smo predhodno stavili maslinovo ulje i lovorov list. Na to složimo ribu i pečemo u pećnici. Nakon 40 minuta na ribu stavimo komadiće maslaca i pospemo sa češnjakom i peršinom, nakon čega pečemo još 15-ak minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:

pileći file - 0,25 kg
tikvice - 0,05 kg
paprika - 0.05 kg
rajčica - 0,10 kg
sol - 0,001 kg
ulje - 0,05 l
mozzarella - 0,10 kg 
pomodoro-pile

Priprema:

Pileći file ispečemo na žaru, povrće isto tako na jako malo masnoće. Sir mozzarellu isječemo na ploške. Ispečeni pileći file stavimo na tanjur za gratiniranje te na njega poslažemo povrće i na kraju završimo s mozzarelom. Gratiniramo dok se mozzarela ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam